Podezřelý muž, který způsobil škodu v hodnotě zhruba sto padesát tisíc korun, se teď ke svým činům vyšetřovatelům doznal. Nebylo to však přiznání, které policisty k dvaatřicetiletému muži dovedlo. „Mimo jeho doznání jej usvědčují také zajištěné a vyhodnocené kriminalistické stopy a věci pocházející z trestné činnosti," vyjádřil se novojičínský okresní policejní mluvčí Petr Gřes.

Do prvního objektu mladý muž vnikl už několik dní po Novém roce. „Z průběhu dosavadního policejního vyšetřování je zřejmé, že se počátkem měsíce ledna vloupal do prostoru dílen firmy na Oderské ulici," uvedl policejní mluvčí. Ve firmě zloděj ukradl notebook s diagnostickými programy, a společnosti tak způsobil skoro stotisícovou škodu. Při dalším vloupání do novostavby rodinného domu v Polské ulici ve Studénce pak vzal elektronářadí. „Majitel si cení odcizené věci na třicet tisíc korun," doplnil Petr Gřes.

V kůlně ho nic nezaujalo

Z vloupání v noci ze 6. na 7. února si nezvaný návštěvník neodnesl nic. Ve Veřovické ulici se tehdy dostal za oplocení zahrádky, kde poškodil zámek dřevěné kůlny. Tu poté prohledal, ale nic neukradl. Menší štěstí už ovšem měli zahrádkáři z kolonií v Nové Horce a Budovatelské ulici ve Studénce. „Poškozením budov a odcizením věcí způsobil majitelům zahrádek téměř patnáctitisícovou škodu," upřesnil okresní policejní mluvčí.

Některé z chybějících věcí policisté u muže našli. „Zbylou část prodal, podle svých slov neznámým náhodným osobám, a utržené peníze použil pro svou potřebu," doplnil k případu Petr Gřes. Věci, které se vyšetřovatelům podařilo zajistit, policie vrátí majitelům.

Policistům nebyl zadržený muž neznámý. V minulosti už si například vyslechl rozsudek, kterým ho soudce poslal na dva a půl roku do vězení. Po návratu na svobodu se však k trestné činnosti opět vrátil. Podle mluvčího Gřese ho nyní policie vyšetřuje na svobodě. Muž je podezřelý z krádeže, porušování domovní svobody či poškozování cizí věci.

Kamila Žihlová