Šestnáct let stráví ve vězení sedmadvacetiletý Lukáš Podzemný, který vloni před Vánocemi v Sedlnicích u Nového Jičína zavraždil svou babičku (81 let).

S definitivní platností o tom v úterý rozhodl Vrchní soud v Olomouci. Ten zamítl Podzemného odvolání proti trestu, který mu v září uložil Krajský soud v Ostravě.

Podzemný příbuznou udusil peřinou a z jejího bytu si odnesl dvanáct tisíc korun. Později vše fingoval jako nevydařené vloupání. Muž se k vraždě přiznal, odmítl však, že by zabil kvůli penězům. V rámci odvolání se domáhal mírnějšího trestu.

Vrchní soud sice ostravský rozsudek zrušil a vynesl nový verdikt, ve kterém ale provedl pouze některá upřesnění. „Kvůli právní čistotě jsme upřesnili popis skutkového děje. Jinak to dopadlo stejně, a to jak z hlediska právní kvalifikace, tak výše trestu, který zůstal šestnáctiletý," řekl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy s tím, že odvolání Podzemného proti samotnému trestu bylo neopodstatněné.

K vraždě došlo 19. prosince v bytě v Sedlnicích u Nového Jičína. Podle obžaloby si chtěl Podzemný od příbuzné půjčit peníze, které potřeboval na zaplacení nájmu. V opačném případě mu hrozilo vystěhování. Babička mu však odmítla hotovost dát, navíc mu vyčítala dosavadní způsob života. Podzemný se rozhodl finance získat za každou cenu. Vzal peřinu a stařenku udusil. „V době, kdy ležela na posteli v kuchyni, jí znenadání překryl obličej peřinou, rukama silně tlačil na ústa a současně jí svým tělem bránil v účinném odporu. Takto jí znemožňoval dýchání až do doby, než se přestala hýbat," uvedl státní zástupce. Podzemný následně prohledal byt. Ve skříni v ložnici vzal obálku s dvanácti tisíci korunami a utekl.

Druhý den se na místo činu vrátil. Vše zinscenoval tak, aby to vypadalo jako nevydařené vloupání, při kterém zloděj ženu udusil. „Ve snaze fingovat vloupání neznámé osoby rozházel věci, rozbil jedno z oken domu, polil podlahu vodou a následně běžel do vedlejšího domu, kde příbuzným rozrušeně sdělil, že nalezl ženu mrtvou," dodal žalobce.

Podzemný se k vraždě přiznal. Odmítl však, že by zabil kvůli penězům. „Čin, který jsem spáchal, je neomluvitelný. Velmi toho lituji. Přiznávám, že jsem vinen z vraždy, ale popírám, že bych byl motivován finančně," prohlásil Podzemný. Babička mu prý hotovost sama nabízela a prosila jej, aby si dvanáct tisíc korun vzal. „Pak mi ale začala vyčítat, že jsem nedokončil vysokou školu, že jsem bez práce, neschopný a podobně. Pořád to opakovala a křičela na mě, nechtěla slyšet žádné argumenty. Hádali jsme se a ona mi znova a znova vše vyčítala. Už jsem to nevydržel," uvedl Podzemný. Prý jej popadl amok a babičce přetáhl přes obličej peřinu. Poté v panice utekl. Z toho co udělal, má údajně noční můry a dodnes nechápe, jak mohl svou příbuznou, kterou měl rád, zabít. Proti rozsudku vrchního soudu není odvolání.