Vsetínský státní zástupce Jiří Sachr předal vypracovanou obžalobu soudu v první polovině května. K důvodům, proč mu soud případ vrátil, se podle vlastních slov prozatím nemůže vyjádřit.

„Vím to zatím pouze neoficiálně, oficiální cestou jsem zatím nic neobdržel a asi bude nějakou chvíli trvat, než se tak stane. V tuto chvíli se proto nemohu nijak vyjádřit," řekl Deníku Jiří Sachr.

Ve chvíli, kdy bude hotové písemné zdůvodnění soudního rozhodnutí, může státní zástupce na jeho základě požádat policii o došetření případu anebo podat stížnost.

Vsetínský soud dostal vypracovanou obžalobu na stůl v první polovině května. Státní zástupce v ní z obecného ohrožení žaluje padesátiletého muže z Karvinska, který měl v roce 2007 zanedbat opravu komínových těles.

Národní kulturní památka Libušín shořela na počátku března 2014. Kriminalisté ukončili vyšetřování požáru letos na jaře. „Policejní komisař po prostudování spisu zúčastněnými osobami připravil návrh na podání obžaloby proti obviněnému padesátiletému muži ze spáchání přečinu obecné ohrožení," informoval v této souvislosti vsetínský policejní mluvčí Vladislav Malcharczik.

Spis poté putoval na státní zastupitelství. Podle Malcharczika kriminalisté vyšetřováním zjistili, že požár nebyl založený úmyslně ani že by jeho příčinou byla závada na elektroinstalaci.

Místem požáru vyšetřovatelé určili těleso komína, za jehož opravu byl zodpovědný obžalovaný muž.

Kdy začne vsetínský soud opraváře komína chaty Libušín soudit a jestli vůbec, zatím ovšem není jasné.

Pokud se tak ale stane a soud padesátiletému muži vinu prokáže, hrozí mu trest v rozmezí dva až osm let.

Vedení Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které je správcem zničené památky, mezitím v polovině dubna podepsalo smlouvu na obnovu Libušína se společností Archatt z Brna. První stavební práce jsou naplánované už na tento měsíc. Podle předpokladů zaberou opravy 36 měsíců. Náklady na vlastní obnovu Libušína dosáhnou podle uzavřené smlouvy o dílo 66 milionů korun bez DPH. Libušín odborníci opraví metodou takzvané vědecké rekonstrukce, původními technologickými postupy, tak, aby objekt dostal vzhled z roku 1925.

Původní chata Libušín byla postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Interiér stavby zdobily fresky s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhů Mikoláše Alše. Unikátní byly tři secesní lustry, příborník, skleník a hodiny. K vybavení patřilo i sto vyřezávaných židlí.