Minks v červnu letošního napadl téměř slepého invalidního důchodce Vladimíra Knybela, který v Opavě pracoval pro místní Charitu. Nejprve se jej snažil zardousit, poté mu chtěl zlomit vaz a nakonec jej devětkrát bodl kuchyňským nožem do zad. Nakonec mu přes hlavu přehodil igelitovou tašku a svázal jej do takzvaného kozelce. Knybel přežil jen díky tomu, že jeho volání o pomoc zaslechli sousedé, kteří přivolali strážníky a záchranáře. Jako zázrakem vyvázl bez vážnějších zranění, která si vyžádala „pouze“ měsíční léčbu.

Minkse dobře znal. Věděl také, že koncem loňského roku opustil brány žaláře, kde si odpykával třináctiletý trest za vraždu. Knybel se mu snažil pomoci v návratu do normálního životu. Společně s dalšími kolegy z Charity a křesťanského sboru mu dokonce našel práci a zajistil bydlení.Osudného dne pozval Minkse k sobě domů. Nechtěl totiž, aby jeho svěřenec, který měl za dva dny nastoupit protialkoholní léčbu, zůstal se svými starostmi sám. Návštěvník však na něj zcela nečekaně a zákeřně zaútočil. Předtím jen tiše pronesl: „Vláďo, musím tě zabít!“
„Když mě n

padl, škrtil a bodal, jen jsem si pomyslel, odpusť mu, Bože, neboť neví, co činí. Zároveň jsem si říkal: Pane, jestli chceš, tak mě zachovej,“ uvedl již dříve Knybel, který již Minksovi odpustil.

„Necítím k němu nenávist. Mám ho rád. Je na něm, aby se obrátil k Bohu a začal nový život,“ prohlásil Knybel.