„Cti otce svého i matku svou," stálo na deskách, které přinesl Mojžíš z hory Sinaj. V některých kulturách je toto neporušitelným pravidlem, u nás však spíše jakýmsi doporučením, jež pomalu schází na úbytě. Důkazem je několik případů násilí na rodičích a jejich dlouhodobého psychické i fyzické týrání ze strany potomků.

Naposledy vyšetřovali novojičínští policisté týrání dvaasedmdesátileté matky její pětačtyřicetiletou dcerou z Frenštátu pod Radhoštěm. Když se dcera opila, nutila svou matku chodit nakupovat jídlo a alkohol, a to v kteroukoli denní či noční dobu. Jestliže odmítla, dočkala se nejprve sprostých nadávek a poté i bití. V tomto případě to už žena nevydržela a vše nahlásila policistům, kteří dceru vykázali ze společné domácnosti na dobu 10 dnů.

Další ukázkou toho, jak to nemá vypadat, ale přesto to tak v některých domácnostech bohužel chodí, je pětašedesátiletá seniorka, kterou soustavně týral její téměř čtyřicetiletý syn. „Trápil ji schválnostmi, urážkami, vyhrožováním, vypínáním elektřiny a plynu. Protože už nebyla schopna toto utrpení snášet, oznámila více jak jednoleté týrání policistům," přiblížil novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes.

A tím výčet rozhodně nekončí. Můžeme zde uvést také případ syna, který týral svou matku, když mu nedala peníze. Žena za svůj vzdor zaplatila modřinami po kopancích i úderech pěstí. „Poslední událostí před oznámením bylo, když ji fyzicky napadl a následně jí z prstu strhl prstýnek, který pak dal do zastavárny, a utržené peníze použil pro svou potřebu," poznamenal Petr Gřes.

Novojičínští policisté předpokládají, že jen na území tohoto regionu můžou být takto šikanovaných rodičů desítky. To je však jen odhad, protože se týraní lidé bojí a také stydí problém nahlásit strážcům zákona. Ti se tak dozvědí jen o několika málo případech.

Jizvy na těle se časem zahojí, o to horší jsou ale jizvy na duši týraného člověka, jehož největším strachem se stalo vlastní dítě. Požádat o pomoc je tak často mnohem těžší, než se může zdát. Přesto policisté apelují na lidi, kteří jsou terčem násilí a šikany, aby dále nevyčkávali a svou situaci řešili.