Definitivní tečku za případem chorvatského podnikatele Gorana B. (56 let), který podle žaloby nechal kvůli pojistce vyhodit do vzduchu svůj dům v Šenově u Nového Jičína, v němž našli smrt dva jeho krajani, udělal ve středu Vrchní soud v Olomouci.

V plném rozsahu potvrdil verdikt Krajského soudu v Ostravě ze září loňského roku, který Chorvatovi za pojistný podvod vyměřil čtyři roky žaláře. Cizinec navíc dostal peněžitý trest ve výši půl milionu korun.

„Odvolání jsme jako nedůvodné zamítli. Soud prvního stupně jednání obžalovaného správně posoudil jako zločin pojistného podvodu a přečin neposkytnutí pomoci. Trest ve výměře čtyř let je přiměřený,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cik.

Ilustrační foto.
Dokážu ovlivnit osud, řekl muž. Jste podvodník, namítl soud v Ostravě

Tragédie se stala v lednu 2015. Muž si měl na explozi najmout dva krajany s bohatou vojenskou minulostí. Ti v suterénu umístili propanbutanové láhve a vojenskou trhavinu s rozbuškami a zápalnicemi. K iniciaci však došlo dříve, než stačili utéct. Oba na místě zemřeli. Obžalovaný se v té chvíli nacházel nedaleko objektu.

Mrtvé Chorvaty objevili policisté až o pět měsíců později. Sutiny sice již v lednu krátce po explozi prošel pes vycvičený na vyhledávání zavalených osob, nic ale tehdy nenašel. Těla se podařilo nalézt až v květnu při důkladnějším prohlídce.

Chorvat vinu odmítl. „Já sám se cítím poškozený. Já s tím nemám absolutně nic společného,” řekl muž, který v České republice žije od devadesátých let minulého století.

Od svého příchodu podniká na Novojičínsku. Vilu z první republiky, kde došlo k neštěstí, koupil v roce 1992 za 3,5 milionu korun. Postupně do ní investoval přes dvacet milionů korun. Nějaký čas před výbuchem ji pojistil na vysokou částku.

V Ostravě demonstrovalo odhadem 250 lidí.
OBRAZEM: Také lidé v Ostravě demonstrovali proti Babišovi
Zahájení výstavy ke Kontinentálnímu poháru v úterý 5. června 2018 v ostravském nákupním centru Forum Nová Karolina, který se bude konat začátkem září v Ostravě.
OBRAZEM: V Nové Karolině otevřeli atleti výstavu ke Kontinentálnímu poháru