"Policisté z obvodního oddělení Ostrava-Poruba 2 v minulých měsících začali spojovat neobjasněné případy krádeží peněženek z různých objektů v rámci jejich služebního obvodu. Modus operandi byl velmi podobný. Jednání bylo vždy bez užití násilí a využíval většinou nepozornosti poškozených. Všechny případy spojoval stejný konec. Zneužití odcizené platební karty, kterými neznámý pachatel platil v obchodech či v řetězci s rychlím občerstvením. Nákupy byly ve většině případech téměř stejné, jídlo jak pro sebe v řetězcích rychlého občerstvení, tak pro kočky v podobě tuňáků a jiných chutných pamlsků," uvádí mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková. 

Situace v chátrajícím komplexu Marica v Ostravě-Porubě, 19. 7. 2022.
Porubská ostuda Marica naposledy odhaluje své nitro, brzy ji zakryjí cihly!

Na začátku června pracovník bezpečnostní agentury zadržel muže, který prošel pokladnou bez zaplacení a v tašce měl schovaný nákup v podobě jídla pro kočky. Na místo přijeli porubští policisté a muže si převzali k dalšímu řešení. Zjistili, že se jedná o šestatřicetiletého dosud nikdy netrestaného muže, proto se jednalo o přestupkové jednání. Následným porovnáním jeho fotografie a kamerových záznamů z prodejen a bankomatů bylo zjištěno, že by se mohlo jednat právě o muže, který má na svědomí krádeže peněženek a následné zneužití platebních karet.

Lituje

"Do několika dnů byl muž, který se v místě svého bydliště moc nezdržoval, zadržen. Při prohlídce se u něj našly další dvě platební karty, které zaručeně pánovi nepatřily. Jak se ukázalo, jedna platební karta patřila ženě, které byla odcizena peněženka včetně dokladů a peněz, když byla v jednom z barů na ulici Stodolní v centru Ostravy. Druhá platební karta patřila muži, který samotnou krádež neoznámil a platební kartu hned nezablokoval. Kartou měl dnes již obviněný muž opakovaně zaplatit své nákupy," pokračuje mluvčí policie. 

Na Černé louce pokračuje stavba kampusu Ostravské university, 19. července 2022 v Ostravě.
Finiš kampusu Ostravské univerzity: 450 dělníků denně, za dva měsíce studenti

Kolegové z kriminální služby a vyšetřování si muže převzali k dalším procesním úkonům. Celkem se doznal k devíti skutkům krádeží. Do výslechu uvedl, že svého jednání lituje. Nikomu nechtěl ublížit, a jak sám řekl, vždy měl využít příležitosti a zmocnit se volně dostupných věcí. Opakovaně se pokoušel o výběry či platby z odcizených karet. V několika případech se mu to i podařilo. Celková škoda včetně pokusů byla způsobena za více jak padesát tisíc korun. 

"Komisař 4. oddělení obecné kriminality obvinil muže ze spáchání přečinů krádeže, porušování domovní svobody, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě prokázání viny hrozí muži trest odnětí svobody až na dva roky. Trestní stíhání je vedeno na svobodě," dodává policejní mluvčí.