Přesně to se stalo ženě z Ostravy-Poruby. Situace využil kolemjdoucí nepoctivec, který klíčky vytáhl, nasedl do auta, nastartoval a odjel. Řidička ráno vytočila tísňovou linku a policisté hned zahájili rozsáhlé vyšetřování.

„Zjišťovali informace k vozidlu, provedli operativní šetření a vyhodnotili městské kamerové záznamy. Na těchto bylo v noční době zachyceno vozidlo Škoda Octavia šedé barvy, po kterém policisté pátrali. Jak se ukázalo, řidič s automobilem projížděl napříč Porubou,“ uvedla Eva Michalíková z moravskoslezské policie.

Věznice v Ostravě-Heřmanicích.
Věznice v MS kraji mají nová opatření: Ukrajinští a ruští trestanci se nepotkají

Jeden z kriminalistů se vydal do míst, kde byla škodovka viděna naposledy. Auto mimo jiné odbočilo do slepé ulice. Tušení ochránce zákona se ukázalo jako správné. Narazil na hledané vozidlo vyjíždějící na frekventovanou silnici.

„Vydal se za ním, po cestě vyrozuměl kolegy, a jakmile to okolnosti dovolily, zabránil řidiči v další jízdě,“ sdělila Michalíková.

Výmluva

Přistižený řidič měl po ruce připravenou výmluvu. Tvrdil, že auto pouze přeparkovával. Že by ho ukradl, odmítl. Nakonec se ale přiznal.

„Uvedl, že se chtěl pouze projet a později auto zaparkovat na parkovišti, aby ho policisté našli,“ řekla Michalíková. Ukázalo se, že má uložený zákaz řízení, test navíc odhalil, že má v sobě drogy. Hrozí mu až tříleté vězení.

Honička

Zapomenutými klíčky ve dveřích začal i další případ. Hodně překvapeni byli ostravští policisté, u jejichž zaparkovaného auta se v nočních hodinách objevilo osobní vozidlo značky Opel Astra. Jeho řidič provedl nezvyklý manévr. Téměř na místě se otočil a začal rychle ujíždět.

Horský dětský domov na Čeladné v Beskydech je aktivní a jeho potřeba sportovního a turistického vybavení není zrovna malá.
Dětský domov v Beskydech: plyšáků je dost, pochybí ale pláštěnky či kola

„Hlídka se rozhodla auto zastavit,“ uvedla Michalíková. Motorista však sešlápl plynový pedál a vydal se na zběsilou jízdu Ostravou-Porubou. Honička ale dlouho netrvala.

Uprchlík nezvládl řízení a v Martinovské ulici vjel na tramvajový pás, kde uvízl. Poškodil vozidlo a nezbylo mu nic jiného, než se vzdát.

Záhy se ukázalo, proč ujížděl. Při následné kontrole totiž vyšlo najevo, že za volantem seděl zloděj, který auto s klíčky ve dveřích ukradl v Orlové. Celý den s ním jezdil po Moravskoslezském kraji a páchal nepravosti. 

Šokující cena benzinu se stala středem zájmu i na sociálních sítích.
Šokující ceny v Ostravě: nafta za 105, benzin za 96 korun. MOL peníze vrátí

Uvnitř vozidla policisté našli rozličné předměty, jež pobral na různých místech.

Krádež auta a věcí však nebyly jediným mužovým prohřeškem. Jak se totiž ukázalo, za volant usedl přes opakovaný zákaz řízení. Navíc měl pozitivní test na drogy. Hrozí mu až tři roky vězení.