Terčem zájmu se stal poslední dobou nedávno nainstalovaný E-domek, ve kterém se shromažďují vyřazené elektrospotřebiče, především nefunkční televize, počítače, monitory nebo videa. Do areálu na ulici Palackého se zloději vkradli o posledním víkendu a hned následující pondělí.

„Pachatel udělal díru do oplocení a měl odcizit dvacet kusů měděných cívek z televizorů, které v nich jsou,“ potvrdil událost Zbyněk Tomšík, novojičínský policejní mluvčí s tím, že škoda nepřesáhla částku pět tisíc korun a šlo tak pouze o přestupek. Nicméně město tento problém trápí. Jen za poslední rok bylo středisko vykradeno desetkrát a proto žádá občany, aby si více všímali, co se v areálu děje po zavírací době a o víkendu. Jak nasvědčují okolnosti posledních případů, zloději pravděpodobně kradli během dne a nemohli si počínat dvakrát tiše. Ivan Junášek, vedoucí odpadového hospodářství Technických služeb Nový Jičín k tomu dodal: „Zloději museli dělat hluk, nikdo z občanů incident nenahlásil na policii. Žádáme tímto zejména obyvatele sousedícího sídliště, aby si všímali, co se v separačním dvoře po uzavírací době, která je ve všední dny v sedmnáct hodin a v sobotu v jedenáct hodin, děje.“

Nezvané hosty mají v areálu minimálně jednou měsíčně a jejich cílem jsou zejména barevné kovy z elektroniky. „Protože cena odpadu není vysoká, město dostává za použitý kus elektroniky v rámci zpětného odběru od zpracovatelské firmy tři koruny, vyšetřují policisté tento přečin jako přestupek,“ upřesňuje tisková mluvčí novojičínské radnice Marie Machková s tím, že město bude muset kromě opravy zařízení uhradit i likvidaci zničené elektroniky. „Když škody sečteme, za rok jsou to řádově desetitisíce korun,“ uzavřel Junášek.

Přečtěte si také: Novinové stánky lákají