V zoufalé situaci se nedávno ocitla firma, jež na Novojičínsku buduje novou průmyslovou zónu. Den co den místo navštěvovali zloději, kteří měli jeden jasný cíl. Kabely.

Těch v konečném součtu odcizili množství v hodnotě půl milionu korun.

Velký areál

„V podstatě by se dalo říct, že to, co dělníci v rámci své pracovní doby v uplynulých týdnech ve vznikající průmyslové zóně vybudovali, bylo za pár dní neznámými pachateli poškozeno anebo odcizeno," okomentoval situaci tiskový mluvčí novojičínské policie Petr Gřes s tím, že vzhledem k rozloze plochy budovaného areálu nebylo v silách zaměstnanců dokončené dílo uhlídat.

Krádežemi a poškozováním majetku se proto začala zabývat novojičínská policie. A právě díky jejich zvýšenému dohledu nad místem a bezpečnostními opatřeními se podařilo zjistit několik údajů, které napomohly k vytypování pachatelů těchto krádeží.

„Po jejich zadržení jsme zjistili, že se jedná o dva muže ve věku třiatřicet a sedmatřicet let. Oba byli již v minulosti několikrát trestně stíháni," prozradil policejní mluvčí a pokračoval: „Starší jedenáctkrát, mladší pak osmkrát."

Šli po mědi

Proč zloději kabely kradli?

Podle informací vyšetřujících šli výtečníci po mědi. Zbavovali tedy kabely obalů a samotnou získanou měď odevzdávali, jak jinak než ve sběrných surovinách.

„V současné době bylo oběma mužům sděleno obvinění s podezřením ze spáchání přečinu krádeže a zločinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Prozatím jim policisté prokázali sedm krádeží, kterých se měli dopustit v období měsíců dubna až června," sdělil mluvčí Gřes s tím, že první zjištěný skutek je z měsíce dubna loňského roku.

Kradli i jinde

Krádeže se přitom netýkaly jen uvedeného průmyslového parku, ale Novojičínska celého.

Například na jaře se zlodějům podařilo ukrást sto osmdesát pět metrů měděného kabelu na železnici v obci Sedlnice, přičemž souběžně poškodili dalších více než šest set metrů zakopaného a v zemi uloženého kabelu. Škoda přesáhla sto tisíc korun.

„V dalším měsíci se pokusili odcizit kabely v katastru obce Mošnov mezi sloupy veřejného osvětlení. To se jim nepodařilo, a tak za pár dní přijeli na místo znovu. Přestřižením a následným odcizením kabelů poškodili téměř čtyři desítky pouličních osvětlení. A v těchto krádežích pokračovali nepravidelně ještě dva měsíce," přidal k výčtu krádeží další mluvčí policistů Petr Gřes.

Jeden z podezřelých uvedl, že se činnosti dopouštěl opakovaně, přičemž popsal pracný způsob získávání kabelů: „Vytahoval je ze země pracným způsobem, za použití náčiní a upraveného ocelového lanka. Pokud byly čerstvě zakopány nebo uloženy v chráničkách, tolik práce mu to nedalo. V několika případech ale přijel na místo v době, kdy dělníci prováděli pokládku kabelů. V tom případě pozoroval jejich práci a v následujících dnech přijel znovu."