Ačkoli prezident měl k rychlé výměně připomínky, podle Babišových slov jeho žádost akceptoval. Prymula totiž původně rezignovat odmítl, ale tento postoj v neděli změnil s tím, že pokud bude vědět, komu má agendu předat, demisi podá ihned.

Epidemiolog Roman Prymula
Prymulův nástupce byl vybrán. Ministrem zdravotnictví má být lékař Jan Blatný

Hlava státu, která má k Prymulovi blízko, si vymínila, že vzhledem k aktuální situaci a své profesi epidemiologa, bude dál pokračovat v expertním vládním týmu. S tím Andrej Babiš ani opozice nemají problém. Podle ní Prymula musel skončit proto, že by působilo naprosto nedůvěryhodně, kdyby sděloval veřejnosti restriktivní nařízení, přičemž je sám porušil.

Prymulovi musela být dokonce přidělena ochranka, protože čelí různým výhrůžkám a na ministerstvo zdravotnictví byla doručena i podezřelá zásilka, kterou prověřovali hasiči.

Babiš: Výborný kandidát

Premiér věří, že vybral výborného kandidáta s bohatými mezinárodními zkušenostmi. Poslanec TOP 09, lékař Vlastimil Válek, uvedl, že Jan Blatný je „schopný, pracovitý a férový odborník“. Blatného měl předsedovi vlády doporučit Jaroslav Štěrba, šéf brněnské nemocnice. Zajímavé je, že Babiš při svém výběru nesáhl do poslaneckého klubu ANO, kde zasedá devět lékařů.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula
Prymula je ochoten rezignovat, pokud bude nástupce. Za schůzku se omluvil

Prezident už dvakrát současnou vládu potrápil, když nevyhověl premiérovým návrhům na odvolání či jmenování ministrů. Poprvé šloo šéfdiplomata, kdy vetoval sociálního demokrata Miroslava Pocheho. Podruhé se zdráhal odvolat ministra kultury Antonína Staňka a místo něj jmenovat Michala Šmardu (oba ČSSD).

 Tentokrát ale zřejmě Babišovi vyhoví a od návrhu ke jmenování Jana Blatného uběhne necelý týden. Po Adamu Vojtěchovi a Romanu Prymulovi to bude už třetí ministr zdravotnictví za tři roky. Blatný se kromě epidemie koronaviru bude muset věnovat i další zdravotní agendě, například zákonu o léčivých přípravcích.