Díky chytrým asistentům s hlasovým ovládáním, jako jsou Amazon Alexa, Google Home nebo Apple HomePod, si především ženy otestovaly užitečnost technologií označovaných smart. Z průzkumu vyplynulo, že Evropanky ve svých rodinách stále častěji přebírají velení nad inteligentní domácností. Tyto technologie – jako jsou chytrá zařízení pro bezpečnější a lépe chráněný dům, aplikace umožňující kontrolu a ovládaní domácnosti z libovolného místa či hlasoví asistenti – mění dynamiku života doma i mimo domov k lepšímu. Vše je však pouze začátek, protože být jen smart dnes už prostě nestačí.

Jak vyrábět a neztrácet teplo
Elektřina, plyn nebo solární panely? Každý zdroj tepla pro dům má klady i zápory

Titulní strana magazínu BydleníZdroj: deníkOvládat topení, zabezpečení nebo stahování rolet na dálku svým mobilem už je běžné v mnoha rodinách. Nyní do našich domů míří inteligentní pomocníci – automatizované stroje, tedy různé malé domácí roboty. Jejich typickým představitelem jsou například robotické vysavače, které už možná máte doma i vy. Nic nového pod sluncem, říkáte si. Jenomže nové modely aktivně využívají technologie Internetu věcí (IoT), proto je můžete ovládat hlasovými příkazy přes chytré reproduktory. A nejen to! Robotičtí pomocníci mezi sebou dokážou komunikovat.

Když vysavač skončí svou práci, upozorní robotický mop, který se pustí do mytí podlahy přesně tam, kde jsou otisky špinavých tlapek vašeho psího miláčka. Vysavač totiž během své práce vytvořil pro mop podrobnou mapu každé místnosti, a tak se nyní mop pohybuje jen tam, kde není koberec, ale pouze pevná podlaha – dlažba či parkety.

Stroj na žehlení

Mezi zajímavé pomocníky v domácnosti patří také robotický umývač oken nebo stroje na žehlení, přesněji inteligentní skříně, které dokážou automaticky vyžehlit, roztřídit a uložit vaše oblečení na příslušné poličky. Vám stačí jen přesypat vyprané prádlo ze sušičky do zásobníku ve skříni a ta se o všechno postará sama.

Kdo přijel letos v září do Berlína na veletrh IFA, mohl na vlastní oči vidět dokonce robotické ruce, které pomáhaly při vaření. Samozřejmostí byly nové inteligentní chladničky s displejem a propojením na mobil, ale i inteligentní pračky, které se chovají eko (ekologicky i ekonomicky).

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Bydlení, který je součástí regionálních Deníků.

Zázemí pro prarodiče
Jak vytvořit ideální zázemí pro prarodiče: začít se musí od podlahy

Co se dále v magazínu Bydlení dočtete:

- Každá stavba je originál - rozhovor s architektem Petrem Hájkem

- Inspirace aneb Budiž světlo

- Dotazník pro desetibojaře Davida Svobodu

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.