Ministr vnitra a šéf Krizového štábu Jan Hamáček na twitteru ocenil „dobrá“ čísla, zároveň ale vyzval k dodržování přijatých opatření. „Lidé, neblázněte, zůstaňte o svátcích doma, i když bude krásně! Je brzy chodit na návštěvy a na koledu, cena by byla příliš vysoká. Čísla jsou dobrá, protože jsme doma, ale i tak rostou. Pokud se na to vykašleme, bude malér. Vydržme to, prosím. Pomlázku si užijeme příští rok,“ uvedl.

Česko zvýšilo počet testů na koronavirus.
Vláda změnila některá nařízení: týkají se roušek či dovolené u zdravotníků

Na Zelený čtvrtek mohly otevřít některé další obchody, jako jsou například hobbymarkety či stavebniny. Po Velikonocích se k nim přidají další, jejich seznam chtějí ministerstva průmyslu a obchodu doladit během svátků.

„„Jsme v situaci, kdy sledujeme a vyhodnocujeme, jak se to děje v jednotlivých zemích v Evropě. Docházíme k závěru, že nebudeme navrhovat oborové členění, ale členění podle metrů čtverečních, podle velikosti ploch,“ nastínil budoucí vývoj ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Ministerstvo financí rovněž uvedlo, že promine daň z přidané hodnoty u služeb nebo zboží, jež dárci věnovali armádě, zdravotníkům, složkám integrovaného záchranného systému či zařízením sociálních služeb. Typicky se jedná například o darování zdravotnického materiálu či občerstvení. Podle ministerstva bude odpuštění daně platit od 12. března do skončení nouzového stavu, který byl prozatím vyhlášen do konce dubna.

Koronavirus v číslech

Laboratoře v České republice dosud otestovaly 106 845 vzorků. Počet testů provedených během jediného dne přitom neustále stoupá. Ve středu provedli odborníci 8164 testů, což je o téměř dva tisíce prověřených vzorků více, než o dva dny dříve.

Denní přírůstek v počtu nakažených zatím kolísá, za posledních deset dní potvrdili hygienici nákazu koronavirem každý den v průměru u 200 lidí. Klesající tendenci má pak podíl osob, u kterých se nemoc covid-19 prokázala, na celkovém počtu testovaných v daném dni.

České dráhy - Ilustrační foto
Průvodčí začnou znovu prodávat jízdenky ve vlacích. ČD vyzývají k platbám kartou

Údaje z krajských hygienických stanic ukazují, že mezi nakaženými převládají ženy (51 procent). V nejvíce ohrožené věkové skupině osob starších 65 let dosud chorobou covid-19 onemocnělo 968 osob, větší počet nakažených hygienici hlásí pouze ve věkové skupině od 45 do 54 let. Vůbec nejnižší počet nemocných (291) je pak mezi dětmi mladšími patnácti let.

Do nemocnic muselo být kvůli vážnějšímu průběhu choroby přijato 440 pacientů, 96 z nich pak skončilo kvůli komplikacím na jednotkách intenzivní péče. Do domácího ošetřování již lékaři propustili 239 pacientů.