"Jediným řešením situace, ve které se nacházíme, je očkování," zdůraznil na úvod tiskové konference ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). "Současná situace určitě není dobrá, naopak je vážná. A to z hlediska počtu pozitivně testovaných i počtu hospitalizací, byť se projevuje ochranný efekt vakcinace. Vakcinace je tím ochranným valem před zahlcením jednotek intenzivní péče, data to dokazují," dodal. 

Podle Vojtěcha v současnosti ve většině nemocnic nedochází k omezení operativních výkonů a elektivní péče. "Ano, v některých nemocnicích a v některých krajích k tomu museli přistoupit, ale není to masivní. A znovu zdůrazňuji, že díky projevujícícmu se efektu očkování.

Koronavirus v okresech a krajích k 2. 11. 2021.
Covid se vrátil. Nejvíce zasáhl Moravu, posílil ale i na jihu Čech a v Praze

Dosluhující šéf českého zdravotnictví ovšem připustil, že ochranný efekt vakcinace v čase slábne. "Žádám všechny občany nad 65 let, aby využívali třetí dávku očkování," vyzval Vojtěch.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová následně představila návrhy, které v pátek projedná vláda. "Navrhneme, aby se na hromadných akcích do tisíce osob uznávaly antigenní testy a nad tisíc osob se uznávaly pouze testy PCR," uvedla Svrčinová s tím, že opatření se týká především kulturních akcí a vešlo by v platnost od 22. listopadu. 

Podle Svrčinové by se prokazování bezinfekčnosti očkováním, testem nebo proděláním onemocnění covid-19 mělo nově týkat hotelů i lyžařských středisek, a to v hotelích rovněž s účinností od 22. listopadu a na vlecích od 1. prosince. V současnosti je tento režim platný například v restauracích.  Na lanovkách nebo ve frontách, kde nebude možné dodržet minimální předepsané rozestupy, bude také povinné nošení respirátoru či jiné ochrany dýchacích cest. 

Další opatření se dotkne návštěv v zařízeních sociální péče. Podobně jako pro ostatní využití se tam od 15. listopadu zkracuje platnost antigenních testů na jeden den a PCR testů na tři dny. Testování zaměstnanců jednou týdně, které je povinné pro neočkované, se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) změny nedotknou. Jejich testy dál hradí zdravotní pojišťovny.

Umožněte home office, vyzval Vojtěch 

Vojtěch rovněž doporučil firmám, aby zaměstnancům v největší možné míře umožnili přechod na home-office, tedy práci z domova. "Není nutné vršit další opatření. Nynější opatření jsou nastavena správně, jen je musíme dodržovat," nechal se slyšet ministr zdravotnictví. Hlavní hygienička ovšem nevyloučila další zpřísnění, pokud se bude vývoj epidemie i nadále zhoršovat. 

"Pouze v případě, že by došlo k vyhlášení nouzového stavu, máme v plánu omezení poskytování služeb jedna osoba na jednu osobu a omezení počtu návštěvníků na hromadných akcí a podobně. Lockdown rozhodně v našich plánech nehraje žádnou roli," nastínila Svrčinová. Pokud se data budou výrazně zhoršovat a současná opatření situaci nezlepší, mohlo by skončit uznávání negativních testů na všechny typy akcí. "Dalším možným mezistupněm je provádění PCR testu v ten samý den, kdy se účastníte jakékoliv akce. Možností je víc," dodala.

Policie kontroluje dodržování covidových opatření. Ilustrační foto.
Hygienici a policie jdou do akce. Budou kontrolovat dodržování opatření

Epidemiologická situace v Česku se v posledních dnech a týdnech zhoršuje. Za středu v Česku přibylo 9460 nově prokázaných případů covidu, což je o 3600 více než před týdnem. Hospitalizovaných je 2300 lidí infikovaných novým typem koronaviru, tedy nejvíce za poslední půlrok. A přibývá také úmrtí.