Od začátku letošního března, kdy se epidemie koronaviru začala v Česku šířit, už počet potvrzených případů přesáhl 700 tisíc. Aktuálně má nákazu přes 105 tisíc lidí, což je nejvíc od 8. listopadu.

V nemocnicích se s covidem před vánočními svátky léčilo zhruba 5000 lidí, ve vážném stavu jich bylo přes 600. Během svátku se počet hospitalizovaných snížil pod 4400, ale po svátcích začal růst. Ministerstvo zdravotnictví před vánočními svátky nemocnicím nařídilo odkládat plánovanou péči a chystat lůžka pro pacienty s covidem. Ústav zdravotnických informací a statistiky před svátky uvedl, že jeho rizikový scénář vývoje do konce roku počítá až se 7000 hospitalizovanými pacienty.

Ve Fakultní nemocnici Ostrava začalo 29. prosince 2020 očkování proti nemoci  Covid-19. Mezi prvními byli naočkováni přednosta a vrchní sestra Kliniky infekčního lékařství.
První lidé mají v sobě vakcínu proti covidu. Takové byly jejich reakce

Od začátku epidemie zemřelo v Česku 11 429 lidí s covidem-19, v úterý přibylo zatím 59 úmrtí. Počty mrtvých ve statistice ministerstvo pravidelně zpětně upravuje. Za uplynulých sedm dní, s výjimkou úterý, počet mrtvých denně překonal stovku nebo se jí těsně blížil. Za prosinec s covidem zatím zemřelo zhruba 2900 lidí, v listopadu to bylo téměř 5000.

Růst počtu nakažených byl podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) očekávatelný, čísla přes svátky neodpovídala realitě, protože se méně testovalo a lidé byli doma. "Za daleko závažnější považuji to, že roste počet hospitalizovaných. Velmi pečlivě proto sledujeme zejména kapacitu nemocnic a obsazenost lůžek. Rozhodující bude první týden v lednu," uvedl Blatný.

Očkovací vakcína proti koronaviru od firem Pfizer a BioNTech
Česko obdrželo další dávky vakcíny proti covidu. Dostanou ji i kraje

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek upozornil, že situace je riziková a dynamika šíření viru je nyní velmi vysoká. Nárůst nakažených i hospitalizovaných po Vánocích očekával, protože během svátků řada lidí návštěvu lékaře odkládala. "Určující bude první týden v lednu. Bohužel všechny modely, které máme, potvrzují, že ještě minimálně do 10. ledna budeme čelit vysokým a poměrně rizikovým číslům," řekl dnes České televizi.

Pátý stupeň pohotovosti 

Index rizika epidemie covidu-19 v Česku se před koncem roku vrací na nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti, který značí kritický stav. Ve čtvrtém byl předchozí tři dny. Index dnes stoupl proti úterý o devět bodů na 80. Důvodem je rostoucí počet nových případů za poslední dva týdny a zhoršení reprodukčního čísla na 1,0, což ukazuje, že epidemie začíná zrychlovat.

Zhoršuje se ale také nákaza mezi seniory a podíl pozitivních testů na celkovém počtu, výsledné skóre to ale zatím neovlivnilo. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Reprodukční číslo se pod 1,0 drželo poslední tři dny a klesalo. Nyní překročilo 1,0, což se v celkovém skóre odrazilo připsáním pěti bodů. Epidemiolog a poradce premiéra Roman Prymula ale upozorňoval, že vzhledem k vánočním svátkům by se hodnotou R "neopájel". Na testy chodilo výrazně méně lidí než předtím a byli to hlavně lidé s příznaky a ti, které na test poslal lékař.

O další čtyři body se index zvýšil kvůli růstu počtu nových případů za posledních 14 dní. V přepočtu na sto tisíc obyvatel je to nyní 1004 případů, při překročení 960 případů si toto kritérium připisuje poslední čtyři možné body.

Přísná opatření

Z krajů je ode dneška v pátém stupni většina včetně Prahy. Počet bodů v metropoli přitom stoupl nejvýrazněji, a to z úterních 61 na dnešních 76. Je za tím zhoršení pozitivity testů a reprodukčního čísla. Ve čtvrtém stupni je pět krajů. Nejméně bodů má Karlovarský kraj, nejvíce Královéhradecký. V úterý přitom byly téměř všechny kraje ve čtvrtém stupni, pouze Moravskoslezský byl v pátém.

Ilustrační foto
Sjezdovky na Vysočině mimo provoz? Kdepak, jen lyžaře vystřídaly děti na bobech

Nejvýrazněji se v posledních dnech nemoc šíří na Rychnovsku, kde za uplynulých sedm dní přibylo 683 nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Přes 600 nakažených má v tomto přepočtu také Hradecko a Opavsko.

Opatření v Česku odpovídají pátému stupni podle rozhodnutí vlády od neděle, a to minimálně do 10. ledna. Uzavřít se například musela většina obchodů a lidé se mohou potkávat v menších počtech. Zároveň se také v neděli začalo v Česku očkovat proti covidu.