Proti BIS a především Koudelkovi často vystupuje prezident Miloš Zeman, který šéfa kontrarozvědky opakovaně odmítl povýšit do generálské hodnosti. Fiala uvedl, že všech pět stran vládní koalice naopak mělo už před volbami v úmyslu Koudelku jmenovat opětovně ředitelem BIS.

"Plníme, co jsme řekli. Považujeme za důležité, aby BIS měla v čele ředitele, který je plnohodnotný a v té funkci se osvědčil," uvedl Fiala.

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka
ANALÝZA: Michal Koudelka se stal šéfem BIS, Zeman je poražen

Koudelka ve vyjádření zaslaném ČTK poděkoval za důvěru vládě a všem, kdo ho podporovali. "Moje díky patří také důstojnicím, důstojníkům a zaměstnancům BIS. Je to jejich každodenní tvrdá práce a skvělé výsledky, díky nimž získala BIS respekt doma i v zahraničí. Bez jejich obětavosti, nasazení a zaujetí bych do křesla ředitele BIS znovu neusedl," uvedl. V příštích letech chce zvyšovat profesionální úroveň důstojníků BIS, kvalitu technického vybavení a dále rozšiřovat mezinárodní spolupráci.

Dlouholetý pracovník kontrarozvědky 

Koudelka se narodil v roce 1965, vystudoval ČVUT. Je dlouholetým pracovníkem kontrarozvědky, v tajných službách je od roku 1992. Deset let vedl odbor kontrašpionáže. Ředitelem BIS ho v roce 2016 poprvé jmenovala vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). V polovině srpna 2016 vystřídal dlouholetého šéfa BIS Jiřího Langa, který požádal o odvolání a nyní je ředitelem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ).

Ředitel BIS Michal Koudelka
Výroční zpráva kontrarozvědky BIS: Pandemie byla černá labuť, stojí v dokumentu

Bývalý kabinet Andreje Babiše (ANO) před koncem Koudelkova mandátu původně zvažoval, že nového ředitele vybere po konzultaci se sněmovním výborem. Nakonec se však s ohledem na říjnové sněmovní volby rozhodl nechat výběr až na příští vládě a Koudelku pověřil vedením BIS do jmenování nového řádného ředitele.

Koudelkovo pokračování Fialovi v lednu doporučil bezpečnostní výbor, předseda vlády krátce poté poslancům návrh předložil. Premiér před týdnem na jednání výboru uvedl, že BIS dosáhla pod Koudelkovým vedením pozoruhodných výsledků.