Movember. InfografikaZdroj: DeníkRakovina prostaty je nejčastějším zhoubným nádorem mužů. Ročně jím onemocní téměř 7000 mužů, což je třikrát více než před 20 lety. Jelikož se v časném stadiu obvykle neprojevuje žádnými obtížemi, záchyt nemoci je možný jen při preventivním vyšetřením, jehož součástí je vyšetření prostaty přes konečník a odběr krve. 

Příznakem onemocnění mohou být obtíže při močení, ale také bolesti či krev v moči, které už jsou ale obvykle projevem pokročilého stadia.

Nádory varlat sice patří mezi ta relativně vzácná, ale u mladých mužů představují nejčastější nádorové onemocnění a proto si zaslouží pozornost. Jejich výskyt navíc během posledních desetiletí vzrůstá. Nejvíce jich je ve vyspělých zemích, 1. místo zaujímá Norsko, Česká republika je bohužel celosvětově na 7. pozici.

Proto by stejně jako ženy, které si pravidelně prohmatávají prsa, měli postupovat i muži v případě varlat. Jestliže zjistí jakoukoli nerovnost či bulku, měli by urychleně vyhledat svého praktického lékaře nebo urologa.

Není radno podceňovat problémy s dýcháním. Může za tím být vážný zdravotní problém.
Chronické selhání srdce: Tělo umí člověka varovat včas, příznaky lidé ignorují

Akce Movember je sympatická, ale nechat si narůst knír nestačí. Je třeba pravidelně chodit na preventivní prohlídky. Informace najdete i na www.muziprotirakovine.cz