Voda a krev. Tekutiny, bez kterých se neobejde žádný život. Ale právě krev se v poslední době stává nedostatkovým zbožím. Vliv má hned několik faktorů. Nejen dohánění odložených operací v době útlumu koronaviru, samotný covid-19 a dlouhodobý úbytek dárců. Podle prezidenta Českého červeného kříže (ČČK) Marka Jukla jich k ideálnímu stavu chybí na 50 tisíc. „Optimální počet dárců se pohybuje kolem 300 tisíc. Dnes jich je něco málo přes 250 tisíc. A to je málo,“ řekl Marek Jukl.

Dárců je zoufale málo

Velkým problémem je i samotná pandemie. „Nyní je dárců ještě méně. Část jich je v karanténě či izolaci a někteří nemohou dávat krev v určitém časovém horizontu po prodělaném očkování,“ míní prezident ČČK.

Vědci intenzivně zkoumají nový typ koronaviru.
Svět děsí nová mutace covidu z Afriky. Už je v Evropě, Česko omezilo cestování

S nedostatkem krve se hlavně v poslední době potýkají v nemocnicích napříč republikou. Ty si v mnoha případech vypomáhají i výzvami přes sociální sítě. Tak jako například v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. „V uplynulých dvou týdnech jsme měli krve méně a nebyli jsme schopni uspokojit požadavky okolních nemocnic. Po výzvách na facebooku se nyní situace zlepšila,“ řekl primář Zdravotnické služby AČR Miloš Bohoněk.

Podle mluvčí Slezské nemocnice v Opavě Moniky Kunčarové nyní tomuto nemocničnímu zařízení chybí asi 25 procent dárců. Nejvíce se nedostává krevní skupiny 0 jak Rh mínus, tak nově i 0 Rh plus. „Ale zatím to zvládáme a zajistíme provoz a potřeby nemocnic v Opavě a Krnově. Pokud se dále omezí operativa, jako tomu bylo v zimě a na jaře, naše zásoby zatím stačí. Počítáme, že během prosince bude větší zájem o dárcovství,“ slibuje si lepší budoucnost Kunčarová a dodává, že dlouhodobě také chybí dárci krevní plazmy. Podstav s některými krevními skupinami mají doktoři ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně.

Rastislav Maďar při focení pro Deník, říjen 2020 v Ostravě.
Lockdownu se Česko zřejmě nevyhne, varuje epidemiolog Rastislav Maďar

„Podstav máme ve skupinách A- a 0-, jinak stíháme doplňovat,“ informovala mluvčí nemocnice Anna Silná. Podle ní je však tento takřka příznivý stav dán zejména omezením plánované operativy. Dárcům nyní ve větší míře volají z Nemocnice Havlíčkův Brod.

„Pro vlastní potřebu máme nyní dost. Nicméně je pravdou, že se dárci momentálně na poslední chvíli i odhlašovali z důvodu nákazy covid nebo jiné virózy. Aktuálně jsme tedy navýšili počet na 50 dárců na odběrový den, abychom měli krve dostatek a zajistili jsme si zásoby pro další měsíce,“ uvedla mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo.