Dosud praktici podávali převážně vakcínu od AstraZeneky, ode dneška k nimi směřuje i přímá distribuce vakcíny Moderna. Praktikům ale půjde tento týden místo slíbených 50.000 dávek této vakcíny jen 37.000 dávek. Víc jí totiž bude třeba na druhé dávky v očkovacích centrech. "Tam to musíme ještě doladit," uvedl dnes Babiš k dodávkám do ordinací praktických lékařů.

Nyní se k očkování mohou registrovat lidé starší 40 let, o otevření registrace pro další věkové kategorie bude podle Babiše rozhodnuto v neděli, v plánu je kategorie lidí starších 35 let. Ještě v červnu by se měla otevřít registrace pro všechny věkové kategorie od 16 let.

Vakcinace v Národním očkovacím centru v Praze. Ilustrační foto.
Jak si Česko stojí v očkovacím maratonu: vakcínu má třetina dospělých

Přibližně v polovině června by se podle premiéra mělo také rozhodnout o povinném nošení roušek. "Podle předběžných úvah by se roušky ještě měly nosit ve vybraných vnitřních prostorech," popsal předseda vlády. Dodal, že také záleží na vývoji epidemie. Na pátečním jednání by se vláda měla zabývat režimem nošení roušek ve školách.

Dokončené očkování proti covidu-19 má třetina lidí starších 65 let

Dokončené očkování proti covidu-19 má po téměř pěti měsících od zahájení vakcinace třetina lidí nad 65 let, tedy asi 700.000 seniorů. Dalších asi 1,1 milionu seniorů na termín očkování, první či druhou dávku čeká. Vyplývá to z dat o očkování k 19. květnu, které dnes zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Celkem bylo očkování dokončeno u asi 10,6 procenta Čechů. Zatím se mohou hlásit lidé starší 40 let a vybrané profesní či pacientské skupiny, zájem jich projevilo asi 4,1 milionu (38,4 procenta).

Lidí nad 40 let žije v Česku asi šest milionů, v populaci nad 16 let, pro kterou jsou dosud vakcíny schválené, tvoří asi dvě třetiny. K zabránění šíření viru v populaci a vytvoření takzvané kolektivní imunity je podle odhadů odborníků třeba očkovat asi 70 procent celé populace. Vakcínu by si tak mělo nechat aplikovat alespoň 7,5 milionu lidí.