„Jednali jsme v první řadě o otevření hranic za stávajících podmínek,“ uvedl Petříček na úvod tiskové konference a doplnil, že Česko požádalo Varšavu o otevření dalších hraničních přechodů. Česká vláda se naopak bude zabývat možností tranzitní dopravy polských občanů přes území České republiky. Podle Czaputowicze musí v současné době Poláci, kteří pracují například v Rakousku, cestovat za prací přes Německo.

Kontroly na hranicích.
PŘEHLEDNĚ: Hranice se otevírají. Ale jen někam a jen pro někoho

„Informoval jsem pana ministra, že Česko je připraveno se zeměmi s podobnou epidemiologickou situací otevřít své hranice v polovině června,“ uvedl dále Petříček a doplnil, že jednání s Czaputowiczem považuje za první krok v jednání o postupném návratu k normálu. „V pondělí budeme na vládě jednat o takzvaném modelu semaforu, tedy že rozdělíme země podle jasně daných kritérií na ty, které jsou bezpečné, méně bezpečné a rizikové,“ vysvětlil ministr. 

Na správném nastavení systému semaforu podle Petříčka v současné době pracují odborníci. „Jsem přesvědčen, že v případě našich sousedů je situace dobrá. Není zde žádný vysoký nárůst počtu případů a proto můžeme jednat o otevření hranic,“ odvětil na otázku, do které kategorie by v současné době spadalo Polsko.

„V Česku, Polsku a všech zemích V4 se situace v souvislosti s pandemií zdá lepší než ve zbytku EU. Chtěl bych poblahopřát české vládě k úspěchu na tomto poli,“ prohlásil Czaputowicz a doplnil, že velkou zásluhu na tom mají přijatá opatření. 

Polský ministr zahraničí uvedl, že Varšava přistupuje k uvolnění opatření na hranicích, v nedávné době například umožnila přeshraniční pohyb pendlerům. „V posledních dnech Polsko připustilo i tranzitní pohyb občanům EU,“ uvedl. „Uzavřené hranice znamenají obrovskou zátěž pro cestovní ruch i ekonomiku. Rozhodnutí, která budeme dělat, budou ale založena především na epidemiologické situaci,“ doplnil Czaputowicz.

Za porušení opatření pokuta až milion

V současné době platí na hranici s Polskem přísná omezení. Překročit ji mohou pouze lidé, kteří mají v zemi dočasný či trvalý pobyt nebo dostali výjimku ze závažného důvodu, jakým je sloučení rodiny či studium. Všichni, kteří na území Polska vstoupí, se musí podrobit 14denní karanténě. Hranice lze přitom překročit pouze na vybraných přechodech. Povinná karanténa se nevztahuje na ty, kteří Polsko využijí pouze jako tranzitní zemi. Bez nutnosti karantény mohou hranice překročit také pendleři.

Turisté mají doposud vstup na polskou půdu zapovězen, podle dosavadního plánu tamní vlády se mají hranice pro všechny otevřít po 12. červnu. Za porušení nařízení přitom hrozí vysoká pokuta, která se může vyšplhat v přepočtu až na jeden milion korun.

Ilustrační foto
Češi budou moci do některých zemí bez testů, musí se ale vrátit do 48 hodin

Na téma režimu na česko-polské hranici hovořil v úterý také ministr vnitra Jan Hamáček. „Tam ta situace je asi nejsložitější, polská strana má trošku jiný pohled na situaci. Zatím k zásadnímu pokroku nedošlo,“ řekl České televizi. „Poláci nechtějí zatím otevírat hranice,“ dodal.