Vítr v Česku znovu dosáhl síly orkánu, když na Sněžce měl - stejně jako při vichřici Sabine - rychlost přes 187 kilometrů v hodině. 

Nepříznivé počasí omezilo, nebo zastavilo dopravu na přibližně dvou desítkách železničních tratí. Spadlý strom přerušil železniční dopravu mezi Rumburkem a Krásnou Lípou krátce před 17:00. Zhruba o půl hodiny později zastavil před stromem spadlým na trať i osobní vlak mezi stanicemi Pernink a Nové Hamry na Karlovarsku. Stejnou příčinu má i přerušení dopravy na trati z Aše do Hranic v Čechách nebo mezi stanicemi Červená nad Vltavou a Vlastec na jihu Čech.

Připomeňte si, jak řádila Sabine v únoru:

Vítr rovněž přeřušil dodávku proudu do některých domácností. V Plzeňském a Karlovarském kraji tak bylo k osmé hodině večerní bez elektrického proudu přibližně 500 odběrných míst.

V souvislosti se silným větrem hasiči v Karlovarském kraji vyjížděli do nedělních 15 hodin ke 24 událostem. "Jednalo se zpravidla o odstranění spadlých stromů na silnice, nakloněné stromy či uvolněné plechy na střeše,“ informoval mluvčí hasičů Karlovarského kraje Martin Kasal.

Co napáchal vítr na Karlovarsku? 

Hasiči v Karlovarském kraji zasahují u popadaných stromů.
Na autobus spadl strom, dva zranění lidé skončili v nemocnici

Dva lehce zraněné si vyžádal pád stromu na autobus, ke kterému došlo u Krásného Jezu na silnici č. 20. Popadané stromy hašici likvidovali i v Ostrově, Staré Roli, Aši, Žluticích, Potůčkách, Chebu, Nejdku či Toužimi. Mezi Potůčky a Horní Blatnou a v úseku mezi Aší a Hranicemi nejezdí kvůli popadaným stromům v neděli odpoledne vlaky.  Na silnici z Hazlova do Aše na Chebsku odpoledne kvůli spadlému stromu bourala dvě auta

Podívejte se na aktuální data z radaru:

Silný nárazový vítr dorazil v neděli odpoledne i do jižních Čech. Tamní hasiči podle mluvčí Venduly Matějů vyjížděli k přibližně třem desítkám událostí. 

"Profesionální a dobrovolní hasiči především odklízejí popadané stromy. Ve Vodňanech a Chvalšinách pak zajišťovali uvolněné plechy na střechách," uvedla Matějů. Padlý strom byl také například na silnici č. 4093 u Sezimova Ústí.

Situaci na jihu Čech sledujeme zde: 

Jednotka SDH Stachy vyjela na Zadov odstranit padlý strom přes cestu.
SLEDUJEME: Silný vítr na jihu Čech opět láme stromy

Silný vítr začal odpoledne zaměstnávat také hasiče na Vysočině. Už evidují přibližně tři desítky výjezdů především kvůli odstranění stromů spadlých do silnic. Hasiči zasahovali mimo jiné v Jiřicích nebo Pejškově na Pelhřimovsku nebo v Hojkově a Mrákotíně na Jihlavsku, vyplývá to z informací na jejich webu.

Hladiny menších toků na Liberecku stoupají:

Ilustrační foto
Déšť zvedá hladiny menších toků na Liberecku. Vítr zatím příliš neškodil

Na Vysočině nejezdí vlakové spoje mezi Havlíčkovým Brodem a Hlinskem v Čechách. Dráhy tam zavedly náhradní autobusovou přepravu. O něco lepší situace je na důležité trati mezi Havlíčkovým Brodem a Kolínem. Nedaleko zastávky Pohleď spadl strom na trolej a vlaky mohou jezdit jen po jedné ze dvou kolejí.

Hladiny řek se zvedají také ve východních Čechách: 

Hasiči v Horním Maršově instalovali v neděli v obci protipovodňové zábrany.
FOTO: Meteorologové opět varovali před silným větrem. Zvedly se hladiny řek

Silný vítr dorazil večer také na Děčínsko. Kvůli spadlému stromu uzavřela Správa železnic trať mezi Krásnou Lípou a Rumburkem, kterou využívají osobní vlaky i rychlíky. K několika popadaným stromům vyjeli hasiči přímo v Děčíně. V jeho místní část Chlum jeden kmen zablokoval silnici, k dalšímu stromu museli na Letnou.

Silný vítr láme stromy na Děčínsku: 

Ilustrační foto.
Silný vítr láme na Děčínsku stromy. Některé zastavily provoz na železnici

Hladina Divoké Orlice v Orlickém Záhoří na Rychnovsku po silném dešti a odtávání sněhu odpoledne vystoupala nad hranici nejnižšího prvního povodňového stupně, vyplývá z dat hradeckého ústředí Povodí Labe. Hranice pro tento stupeň je v obci 90 centimetrů, řeka vystoupala na 105 centimetrů. 

Na první stupeň vystoupaly také Lužická Nisa, Mumlava v Harrachově a Úpa v Trutnově. Druhého stupně dosáhlo Labe v obci Vestřev na Trutnovsku, kde od rána po deštích stoupla ze 41 na 141 centimetrů.

Vítr přecházející přes Česko od západu může mít rychlost mezi 70 až 110 kilometry v hodině, na horách i kolem 125 kilometrů. Doprovázet ho mají také vydatné srážky.