„Domnívám se, že spolu s otevřením mohly být povoleny i wellness služby, na druhou stranu věříme, že nejpozději do 14. června budou služby otevřené kompletně,“ podotýká předseda asociace. Pokud se o víkendu chystáte na rekreaci, redakce Deníku připravila přehled, na co se připravit a co mít s sebou.

Jak se ubytovat: Musím mít s sebou potvrzení o absolvování testu?
Na rozdíl od restauračních zahrádek při příchodu do hotelu musí hosté doložit, že splňují podmínky pro ubytování. Host se může prokázat PCR nebo antigenním testem, a to ne starším 48 hodin, ale také certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci Covid-19.  „Prokazování se bude předmětem zasedání vlády, kde se bude vše ještě ladit a upřesňovat,“ podotkl předseda asociace Václav Stárek.

Kdo kontroluje splnění podmínek?
Platnost testů a prokázání kontrolují pracovníci hotelu na recepci.

Filmový průmysl, natáčení, kinosál, kamery. Ilustrační foto
Nová vlna rozvolnění: Otevírají divadla, kina i hotely. Ale za jasných podmínek

Když test u sebe nemám, mohu použít samotest?
Toto není možné.

Na jak dlouho se smím v hotelu, penzionu ubytovat?
Po prokázání se a ubytování je doba stanovena na sedm dnů. Po uplynutí této doby a v případě zájmu o prodloužení je nutný opětovný test, kdy bude možné využít schválenou samotestovací sadu na místě.

Musím všude nosit respirátor?
Nošení respirátorů je povinné ve všech prostorách, vyjma pokoje, kde jsem ubytován.

Jak je to s občerstvením ve formě takzvaných švédských stolů?
Samoobslužné stoly jsou zakázány, nicméně podle Václava Stárka vždy záleží na konkrétním případě. Může tedy být zachována takováto nabídka ovšem s tím, že jídlo vám bude servírovat obsluha či kuchař, stejně tak někdo z personálu bude připravovat teplé nápoje. „Vesměs už to takto fungovalo před rokem, nejedná se o žádné novinky. Vše je to o individuálním přístupu ubytovacího zařízení,“ poznamenal předseda.

Mají restaurace omezenou otevírací dobu?
Podle vládního nařízení smí být restaurace v hotelech a penzionech pro ubytované hosty otevřené od 6:00 do 21.59 hodin.

Žáci druhého stupně biskupské základní školy v Hradci Králové
Žáci se vrací k úplné prezenční výuce. Na středních školách startují maturity

Jsou otevřené wellness procedury?
Ne, wellness služby, vyjma masáží či outdoorových aktivit jsou zatím ještě zakázané. Pokud vydrží sestupný trend v úbytku nově nakažených koronavirem, povolené by měly být od 14. června. „Možná by to mohlo být i dříve. Uvidíme,“ prozrazuje Václav Stárek.

Připlatím si za ubytování?
Hotely a penziony sice chystají zdražení, nicméně nebude nikterak rapidní. Václav Stárek jej odhaduje na rozmezí od pěti do deseti procent, a to jen v některých turisticky zajímavých lokalitách.