Šťastná to žena, prohlásila knižní paní kněžna o babičce Boženy Němcové. Nyní se ukázalo, že v kraji, kde se Ratibořice i nedaleké Babiččino údolí nacházejí, žije šťastných žen i mužů mnohem víc.

Alespoň to naznačují výsledky průzkumu mezi 1250 lidmi ze všech koutů země, který v rámci projektu Místo pro život 2019 připravila analytická agentura Datank.

Právě obyvatelé Královéhradeckého kraje v něm byli se svým životem nejspokojenější. Následovali je Jihočeši a občané z Pardubicka.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Organizátoři průzkumu se respondentů ptali například na to, co říkají na kvalitu silnic a životního prostředí či na dostupnost lékařské péče a školství. Nechyběly ani dotazy na bezpečnost či situaci na místním trhu práce.

Hradec Králové. Ilustrační foto.
Nejlepším Místem pro život 2019 je Královéhradecko. Následují jižní Čechy

Když se zprůměrují výsledky za celou republiku, nejvíc jsou Češi spokojení s péči o děti a se vzděláváním – tedy s dostupností škol a školek, množstvím dětských hřišť.

Péče o děti se nejvíc zamlouvá právě lidem z Královéhradecka. V porovnání s občany ostatních krajů jsou nejspokojenější i se zdravotnictvím a sociálními službami, bezpečnostní situací či rozvojem infrastruktury. 

Nejvíce Češi z celé země žehrají na podmínky na místním trhu práce.

Dětský tábor. Ilustrační foto.
Děti si opět oblíbily tábory. Jezdí na ně především na jih Čech a na Vysočinu

„Nejhorší situace v oblasti práce panuje v Ústeckém kraji. Tam jsou s pracovními podmínkami nejen nejméně spokojení obyvatelé, ale i měřitelná kritéria řadí Ústecký region na poslední místo,“ uvedla analytička Datanku Jana Březinová.

„Není žádným překvapením, že s pracovními podmínkami jsou naopak maximálně spokojeni obyvatelé v Praze – v hlavním městě jsou nejvyšší průměrné mzdy v zemi,“ dodala.