Polévka z červené řepy – boršč

Ingredience:  350 g bílého zelí, 250 g červené řepy, 200 g hovězího masa, 3 mrkve, 1 petržel, 100 g slaniny, 1 větší brambora, 1 větší cibule, 200 ml zakysané smetany, 1 lžíce rajčatového protlaku, 2 kusy bobkového listu, 1 lžíce slunečnicového oleje, petrželová nať, cukr, sůl, pepř mletý, 1 citron

Postup: Nejprve vložte hovězí maso do studené vody (1,5 litru), kterou osolíte, okořeníte a přidáte do ní řepu, mrkev, petržel i cibuli vcelku, nekrájené. Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte pod pokličkou 35 minut. Pak zeleniny vyjměte a vývar dále vařte hodinu. Poté z něj vytáhněte maso, které si nechte bokem.

Na lžičce slunečnicového oleje osmahněte v hrnci slaninu, kterou jste nakrájeli na kostičky. Pak pokrájejte zelí a syrovou bramboru, pár minut je restujte, v závěru k nim přidejte rajčatový protlak, promíchejte a poté zalijte vývarem. Vařte dalších 30 minut pod pokličkou. Uvařené maso zatím nakrájejte na nudličky nebo kostičky, to stejné udělejte s červenou řepou, kterou jste předtím oloupali. Maso i řepu pak zamíchejte do polévky. Dochucujete vymačkanou šťávou z citronu, cukrem a solí. Při podávání polévku zjemníte zakysanou smetanou a dozdobíte petrželovou natí.

Kuřecí maso
Dejte sbohem stereotypu. Kuře nemusí být jen pečené

Cizrna se špenátem po španělsku

Ingredience: 400 g cizrny, 600 g špenátu, 3 stroužky česneku, 1 bobkový list, 2 cibule, 2 rajčata, sůl, mletá paprika

Postup: Cizrnu nechte stát přes noc namočenou ve vlažné vodě. Před vařením pak přidejte do hrnce jednu větší cibuli vcelku, jeden celý stroužek česneku a jedno rozmělněné rajče. Přihoďte bobkový list, osolte a povařte doměkka. Mezitím si v jiném hrnci osmahněte cibulku a přidejte do ní druhé rozmělněné rajče a také čerstvý listový špenát. Přidejte dva nadrcené stroužky česneku. Cizrnu slijte hned po uvaření a pak ji zamíchejte ke špenátu, nechte prohřát a můžete podávat.

Jogurt
Jeden jogurt denně prospívá zdraví. Má to ovšem hned několik "ale"

Salát s kuřecím a mozzarellou

Ingredience: 250 g kuřecích prsou, 1 ledový salát, 200 g mozzarelly, 1 malá cibule, 2 salátové okurky, 1 červená paprika, sůl, pepř mletý, 50 ml slunečnicového oleje, 1 lžíce vinného octa, 100 g cherry rajčat

Postup: Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky a osmahněte je na oleji, bude to trvat zhruba dvě minuty z každé strany. Ledový salát nakrájejte na menší kousky a přidejte k němu na půlky dělená cherry rajčátka, na kostičky pokrájenou papriku, okurky, mozzarellu a nadrobno nakrájenou cibuli. Kuřecí maso do salátu přimíchejte, až je studené. Ochuťte solí, pepřem, octem. Nechte chvíli odležet a podávejte nejlépe bez příloh. Pokud si nemůžete pomoci, zvolte čerstvě upečené bílé pečivo.

Játrová pomazánka
Útěk od plotny: pomazánky pro silvestrovskou party i rodinnou večeři

Rizoto s pestem z medvědího česneku

Ingredience: 500 g rýže Arborio, 1 větší cibule, 50 g másla, 1 l vývaru, 25 ml olivového oleje, sůl, pepř, 100 ml pesta z medvědího česneku, bazalka

Postup: V hrnci si na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a přimíchejte do ní rýži, po chvíli ji zalijte vývarem a vařte za stálého míchání. Až se vývar odpaří, přimíchejte máslo, aby byla rýže krémová. Musí zůstat „na skus“. Osolte, opepřete. Na talíře ji rozdělte ještě horkou a na každou porci dejte tři lžíce pesta z medvědího česneku. Dozdobte čerstvou bazalkou.