Vybrány budou podle statistických obvodů. O tom, že jsou lidé do zkušebního sčítání zařazeni, se dozvědí za pomoci letáků ve schránkách či od sčítacích komisařů. Cílem zkušebního sčítání je ověřit si, zda bude na jaře všechno fungovat. „Účast v něm je dobrovolná,“ říká Robert Šanda, ředitel odboru statistiky obyvatelstva Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Deset tisíc pokuty

To už se ale nedá říct o „ostrém“ sčítání lidu, které se bude odehrávat po 26. březnu. Zde bude vyplnění formulářů povinné. „Sankce za porušení bude deset tisíc korun,“ upřesňuje Marek Rojíček, předseda ČSÚ, který za sčítání odpovídá.

Česká pošta. Ilustrační snímek
Je rozhodnuto. Elektronické dálniční známky dodají Česká pošta a Čepro

Pro lidi to ovšem podle něj bude výhodné. Z údajů, které nelze zjistit jinak, se totiž stát dozví například to, jak nastavit regionální dopravu, lze je použít při plánování stavby nových mateřských a základních škol a využívají je také hasiči, záchranky či policisté.

Hlavně elektronicky

Na rozdíl od předchozích sčítání bude ČSÚ vyžadovat méně informací. Většinu si jich převezme z různých registrů. Nebude tak třeba vyplňovat například údaje o domu. „Vyplnění by tak mělo být rychlejší,“ konstatuje Šanda.

Lidé by letos měli vyplňovat formuláře především elektronicky, tedy přes internet či speciální aplikaci. K dispozici budou mít různé „našeptávače“, jež jim poradí, jak postupovat. Přes internet sice lidé mohli formuláře vyplnit i posledně, tehdy však tuto možnost využila jen čtvrtina obyvatel. Nyní půjde o preferovaný hlavní způsob.

Pokud někdo nemá internet, může vyplnit formulář papírový, který bude dostupný na zhruba 800 pobočkách České pošty. Ta také pošle do terénu asi deset tisíc komisařů, kteří tištěné formuláře vyberou.

Turisté v Praze. Ilustrační foto.
Turismus v Česku je na mrtvém bodě. Praha hlásí úbytek o 94 procent