Mobilní signál - InfografikaZdroj: DeníkOperátoři se sice chlubí bezmála stoprocentním pokrytím, přesto mimo signál stále zůstávají nejen zapadlá údolí, ale často i domy ve vesnicích v jejich blízkosti. Jejich obyvatelé či lidé, kteří se tam jezdí rekreovat, mají v takovém případě smůlu. V celém Česku se jedná asi pět procent území, kde mobilní signál není.

„Zkoušeli jsme všechny poskytovatele, ale dlouho nám nikdo nebyl schopen zajistit signál na internet,“ řekl Deníku Karel Švejda, který jezdí na chalupu na Kokořínsko. Nakonec mu mobilní připojení instalovali, problémy ale přetrvávají.

Zlepšení přinese 5G

„Obecně je ‚bílých míst‘ bez signálu v Česku ve srovnání se zahraničím, například i s Německem, velice málo,“ řekl Deníku mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec. Operátory přesto omezuje členitý terén či nedostatek elektrických přípojek. „Nelze je realizovat bez souhlasů majitelů pozemků a mnohdy enormních nákladů,“ vysvětlil.

Ministryně financí Alena Schillerová
Rekordních 500 miliard korun. Sněmovna schválila navýšení rozpočtového schodku

Naději na zlepšení může lidem v postižených lokalitách dát plánovaná aukce kmitočtů pro sítě 5G. „Jejich pokrytí mobilním signálem do tří let je prvním rozvojovým kritériem spojeným se získáním konkrétního úseku – bloku rádiových kmitočtů v pásmu 700 MHz,“ řekla Deníku Barbora Havelková z Českého telekomunikačního úřadu.