Ke špagetám vytvořte masové kuličky a uvidíte, jak se budou děti rozplývat. Rizoto jim nabídněte s krémovou konzistencí a dostatkem hrášku a kukuřice. Tak to mají většinou rády. A nezapomínejte na sladké pokrmy, po kterých se mohou utlouci! Skořicovými lívanci s ovocem, které si děti přinesou z vycházky do lesa, si je získáte nadobro.

Zeleninové lečo s párkem
Máte ráno trochu času? Teplá snídaně vás nastartuje

Špagety s masovými kuličkami

Špagety s masovými kuličkamiZdroj: ShutterstockIngredience: 500 g mletého hovězího, 500 g mletého vepřového, 500 g špaget, 50 g strouhanky, 50 g tvrdého sýra, 1 vejce, 500 g rajčatového protlaku, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce cukru, 3 lžíce slunečnicového oleje, petrželová nať, sůl, pepř

Postup: Nejprve si vytvořte masové kuličky: většinu strouhanky smíchejte s oběma druhy mletého masa, přidejte rozklepnuté vejce a strouhaný tvrdý sýr. Ještě nasekejte petrželku a zamíchejte do směsi. Během důkladného propracovávání ji osolte a opepřete. Pak mezi dlaněmi vytvarujte zhruba třícentimetrové kuličky a nakonec ještě vyválejte v troše strouhanky. Před opečením je nechte chvíli odležet.

Připravte si cibuli – nakrájejte nadrobno a česnek – na plátky.  Na pánvi rozehřejte olej a spolu s cibulkou a česnekem restujte kuličky. Až budou ze všech stran zlatavé, můžete přidat protlak. Ochuťte solí a pepřem a po promíchání vše vařte bez přikrytí pokličkou asi deset minut.

Mezitím si do hrnce připravte osolenou vodu a uvařte v ní špagety „na skus“. Ještě horké je promíchejte s kuličkami a omáčkou a můžete podávat.

Pikantní polévka s mořskými plody
Oběd jako na dovolené? Talířem plným mořských plodů hosty neurazíte

Krémové rizoto s hráškem a kukuřicí

Krémové rizoto s hráškem a kukuřicíZdroj: ShutterstockIngredience: 500 g rýže Arborio, 250 g vepřového masa, 50 g másla, 750 ml vývaru, 100 g hrášku, 100 g kukuřice, 2 lžíce sojové omáčky, sůl, pepř, sladká paprika, 1 česnek, 1 cibule, 100 g rajčatového protlaku

Postup: Nakrájejte si cibuli, nadrobno. Rozehřejte máslo na větší pánvi a zpěňte si cibulku. Posypte sladkou paprikou a zamíchejte. Nakrájejte si na menší kostky vepřové maso a přidejte na pánev. Orestujte jej z každé strany po dobu jedné minuty. Pak přisypte rýži a přilijte polovinu vývaru. Osolte, opepřete, promíchejte a nechte bez přikrytí povařit.

Až se vývar zredukuje, přilijte druhou polovinu. Přidejte i hrášek (mražený, konzervovaný nebo čerstvý) a kukuřici (mraženou nebo konzervovanou). Nechte jen zredukovat a před koncem vaření přidejte protlak a sojovou omáčku, opatrně promíchejte. 

Skořicové lívance s medem

Skořicové lívance s medemZdroj: ShutterstockIngredience: 150 g hladké mouky, 50 g pohankové mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička mleté skořice, 3 lžičky cukru, špetka soli, 2 vejce, 200 ml mléka, 200 ml slunečnicového oleje, med, lesní ovoce

Postup: Ve šlehači smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, sůl, cukr a skořici, přidejte rozklepnutá vejce. Pořádně vše vyšlehejte a pak přidejte mléko. Musí vzniknout těsto, které bude téct, ale nebude příliš řídké. Na pánvičce nebo v lívancové formě pak v oleji usmažte lívance a nechte v teple. Před podáváním je polévejte medem a posypte lesním ovocem, nejlépe tím, které si děti samy nasbíraly.

Hamburger v bulce
Nejlepší hamburger je ten domácí. Připravte si vlastní fastfoodové speciality