„Naše rezorty se snaží home office maximálně využít, na pracovištích je přítomnost zhruba pět procent zaměstnanců. Vláda mě pověřila, abychom vyzvali všechny svazy, aby jejich zaměstnanci home office využívali,“ uvedl premiér. Vláda se zabývala i možností home office nařídit, ale podle Babiše to není nutné.

Vláda nově zavedla od pondělí 8. března pracovní povinnost pro studenty čtvrtého a pátého ročníku prezenční formy studia všeobecného lékařství, studentů všech ročníků s výjimkou posledního bakalářských a magisterských studijních programů na VŠ a VOŠ, kteří se připravují na nelékařské zdravotnické povolání, studentů třetích a čtvrtých ročníků denní formy na středních zdravotnických školách, a studentů bakalářského nebo magisterského studia psychologie. O nasazení budou podle Blatného rozhodovat hejtmani.

Covidové oddělení v nemocnici v Sokolově.
Zátěž nemocnic je extrémní, řekl Blatný. Nastínil, jaký bude plán po 21. březnu

Pracovní povinnost se netýká těch studentů, kteří prokážou, že již pracují ve zdravotnických zařízeních. K nařízení došlo podle ministra po dohodě s řediteli středních škol a děkany vysokých škol.

Studenti, kteří nastoupi v rámci pracovní povinnosti do zdravotnických zařízení, získají právo na přednostní očkování proti koronaviru. 

Testování ve firmách

Nutné testování ve firmách se podle Blatného nově nebude týkat těch zaměstnanců, kteří byli očkování. Změní se také využití testů, které byly původně určeny pro školy. Nově budou využity pro testování zaměstnanců státní správy.

Testování podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) probíhá bez problémů. „Musíme poděkovat firmám i zaměstnancům, i pracovníkům testovacích center. Firmy a podniky se stávají součástí řešení krize,“ uvedl Havlíček.

Schváleno je v současné době více než 60 dodavatelů testů a další procházejí schvalovacím řízením. „Doporučujeme firmám, aby se nepředzásobovaly na několik týdnů,“ doplnil ministr. Vláda zároveň z důvodu zahlcení testovacích center doporučila více využívat závodní lékaře.

Předseda ČSSD Jan Hamáček.
Jan Hamáček: Pan premiér odmítá standardní metody krizového řízení

Testem budou nově muset projít i externí pracovníci, kteří ve firmách provádí činnost například formou živnosti. Pokud přitom nebudou mít vlastní test s negativním výsledkem, mohou je firmy zařadit do povinného testování vlastních zaměstnanců.

Vláda zároveň zahájí testování zaměstnanců ve státní a veřejné sféře. „Zaměstnavatelé těchto skupin jsou povinni od středy 10. března pro své zaměstnance testy a od středy 17. března nesmí zaměstnavatel vpustit na pracoviště neotestovaného zaměstnance,“ uvedl Havlíček.

Povinnost se zatím netýká základních a středních škol, sociálních služeb, které řeší zvláštní krizové opatření. 

Vakcíny pro Česko

Česká republika dostala za celou dobu již téměř milion a půl dávek vakcín. „Očkování je ještě možné zrychlit, především o víkendech, kde je stále kapacita.“ uvedl premiér a doplnil, že ministr zdravotnictví Jan Blatný situaci řeší s hejtmany jednotlivých krajů.

Andrej Babiš a Alena Schillerová
Lockdown se poslanců netýká. Scházejí se, protože z domova hlasovat nemohou

S Čínou přitom podle Babiše Česko o dodávce vakcíny Sinopharm nejedná. „Preferujeme bezpečné vakcíny, které požádají o schválení v Evropě tak, jako to udělal Sputnik V,“ vysvětlil předseda vlády. „Pana prezidenta jsem žádal, aby napsal izraelskému, ruskému a čínskému prezidentovi. Kancléřka Merkelová mě informovala, že také bude jednat s čínským prezidentem a cílem je, aby Čína požádala o registraci vakcíny Sinopharm v EU.“

Očkování pro další skupiny obyvatel by se podle ministra Blatného mohlo otevřít v dubnu, přesný termín však zatím nechce stanovit. Kromě věkové hranice by přitom v této skupině mohli být také občané na základě zdravotního stavu.

Špatná situace v ČR

Česko zůstává nejpostiženější zemí Evropské unie. Za čtvrtek laboratoře potvrdily dalších 14 554 případů covidu, což je o 28 méně než před týdnem. Počet nově nakažených je rovněž nižší než v úterý (16 769) a ve středu (15 223). V nemocnicích je hospitalizováno 8153 lidí, 1735 z nich ve vážném stavu. 

Rizikové skóre protiepidemického systému PES zůstává na hodnotě 76 bodů, což odpovídá nejpřísnějšímu pátému stupni opatření.  

Podle pátečních vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) lze o uvolnění stávajících opatření uvažovat až v situaci, kdy bude v nemocnicích nanejvýš tři tisíce osob. "Při zhoršení budou třeba další opatření, touto cestou snad nepůjdeme. Pokud se situace zlepší, budou pravděpodobně uvolněna nejpřísnější opatření, nebude se ale jednat o masivní okamžité uvolnění," uvedl Blatný na konto vývoje po 21. březnu. Právě v tento den měla skončit stávající opatření.