Jízdní řády zažívají v posledních dnech proměny téměř každý den. Pro cestující je aktuálně nejlepší sledovat stránky dopravců a krajů, tabulkové jízdní řády pravidelně aktualizuje na svých stránkách také Správa železnic. Přijatá opatření platí až do odvolání.

Vzít si půjčku? Pokaždé tím lidé vstupují do rizika.
Úleva pro české domácnosti. Stát chce kvůli koronaviru posunout splátky úvěrů

České dráhy na svých stránkách zveřejnily aktuální přehled omezení železniční dopravy v podobě mapy, na svých stránkách mají i aktuální přehled změn.

Například v Jihočeském kraji mizí pětina spojů z jízdního řádu. V Praze se začne prodlužovat interval na lince S9, kde nebudou jezdit vlaky končící a začínající v Říčanech. Už ve čtvrtek přešel na výrazné omezení Moravskoslezský kraj. V žádném kraji nevyjedou stále žádné výletní vlaky.

Další omezení od zítřka nastane v Královéhradeckém kraji, který ruší oproti normálnímu stavu 30 % vlaků. Vzhledem k nízkému využití regionálních spojů v době mimořádných opatření a snaze minimalizovat počet zaměstnanců nutných k zajištění jejich provozu, bude provoz spěšných a osobních vlaků podstatně omezen. Počet spojů dálkové dopravy na linkách R10 Praha – Hradec Králové – Trutnov a R14 Pardubice – Hradec Králové – Liberec zůstává prozatím zachován. Vlaky v podstatě přechází na jízdní řád běžný v neděli, budou zachovány ranní spoje do práce a vytipované spoje pro cestu z práce. Zastaví se provoz na trati Opočno – Dobruška.

Ranní a večerní omezení i náhradní autobusy

Od pondělí dojde ke škrtům také v Olomouckém kraji. Nepojedou zejména takzvané školní vlaky (ranní a odpolední spoje v pracovní dny). Vzhledem k již realizované redukci linkových autobusů tak železnice zůstane páteřní dopravou v regionu. Na trati Zábřeh na Moravě – Šumperk – Velké Losiny a Petrov nad Desnou – Sobotín bude zrušena většina vložených spojů a v úseku Zábřeh na Moravě – Velké Losiny bude zachován pouze hodinový takt. Osobní vlaky Jeseník – Mikulovice – Zlaté Hory budou nahrazené autobusovými spoji v odlišných časech. Náhradní doprava tu bude denně zajištěna zastavováním autobusů, které jezdí místo spěšných vlaků Sp 1440 – 1447.

Přinášíme přehled nákazy koronavirem v jednotlivých okresech v České republice.
Mapa koronaviru ČR: Podívejte se, jak to vypadá v jednotlivých okresech

V Pardubickém kraji bude především o víkendu prodloužen interval mezi jednotlivými spoji, a to z hodinového na dvouhodinový, případně z dvouhodinového na čtyřhodinový. Na trati 031 mezi Pardubicemi a Hradcem Králové nepojedou spěšné vlaky vedené jednotkou RegioPanter. Na trati 016 Chrudim – Moravany – Holice začne o víkendech platit zvláštní jízdní řád, který navazuje na prodloužení intervalu na hlavní trati 010 Pardubice – Česká Třebová. Zcela zastaven bude provoz mezi Moravskou Třebovou, Chornicemi a Dzbelem / Velkými Opatovicemi. Na řadě tratí dojde k omezení dalších ranních a večerních spojů.

V Plzeňském kraji dojde od pondělí k redukci regionálních vlaků zhruba o 15 procent, celkový objem železniční dopravy bude v kraji zredukován zhruba o 20 – 30 procent včetně linek dálkové dopravy.

Vlak a kamion se srazili v pátek ráno na železničním přejezdu ve Ždírci nad Doubravou na Havlíčkobrodsku.
OBRAZEM: Vlak s kamionem se střetly ve Ždírci, pro řidiče letěl vrtulník

V Libereckém kraji byly již zrušeny zrušeny noční vlaky s odjezdem z Liberce kolem 0:35 hod. Dále je zrušením vybraných vlaků prodloužen taktový interval na tratích 034 Smržovka – Josefův Důl a 036 Liberec – Tanvald z původního půlhodinového na hodinový. Od 28. března je na trati 036 omezen provoz vlaků v úseku Desná-Riedlova vila – Harrachov, spojení tu zajišťují jen dva páry vlaků. Žádné vlaky až do odvolání nepojedou v úseku Lomnice nad Popelkou – Mladějov v Čechách.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník