Dánsko může sloužit jako příklad, že situace s očkováním proti koronaviru by mohla být i v Česku mnohem lepší, než je. O dánských zkušenostem hovořil s Deníkem velvyslanec Radek Pech. Zde je několik příkladů, proč je země ve vakcinaci nejlepší v EU.

Očkování proti koronaviru na Slovensku
PODÍVEJTE SE: Česko je v počtu očkovaných jedno z nejhorších v EU

InfografikaZdroj: DeníkPříprava očkování. „Jsou zde čtyři velká vakcinační centra, ve kterých probíhá očkování. Až bude k dispozici více vakcíny, bude center několik desítek,“ říká velvyslanec Pech. V únoru by se v Dánsku mohlo očkovat rychlostí až sto tisíc lidí denně. Vakcinace běží podle včas a precizně vypracovaného očkovacího plánu.

Důvěra. V Dánsku je vysoká důvěra ve státní instituce. Jako první panovnice v EU se nechala očkovat královna Markéta II.

Registrace. „Lidé zde dostávají oznámení o očkování do svých e-mailových schránek, které jsou spojeny s jejich zdravotním pojištěním,“ říká velvyslanec. Pomáhá i digitalizace zdravotnictví, kdy každý občan má elektronické zdravotní ID.

Očkování proti koronaviru v Itálii
Očkování po italsku. Každá sedmá vakcína je mimo pořadí, lidé mluví o zločinu

První senioři. Jako první byli očkováni lidé v domovech seniorů, pak nejstarší občané a až po nich zdravotníci. Umožňuje to i relativně klidná situace v nemocnicích.

Smysluplné zákazy. Dánové jsou disciplinovaní a opatření státu proti koronaviru racionální a vymahatelná. „Roušky se tu objevily až v srpnu. Povinnost nosit je platí navíc i dnes jen pro uzavřené prostory,“ uvádí velvyslanec Radek Pech.