„V současné době se situací zabýváme a provádíme neplánovanou kontrolu zařízení. Do 26. června vyšetřování dokončíme a na základě jeho výsledků rozhodneme a sečteme škody, které havárie napáchala na životním prostředí,“ řekla ruské státní agentuře TASS šéfka organizace ochránců přírody Svetlana Radinova.

Smrt černocha George Floyda během policejního zásahu v americkém městě Minneapolis rozpoutala v USA demonstrace, které přerostly v násilí a rabování.
Demonstranti jsou teroristé, sdílel Trump. Dopis spustil řetězovou reakci

Škody podle ní mohou dosáhnout miliard korun. „Hodláme razantně zasáhnout, abychom přivedli vše do původního stavu,“ doplnila.

Tiskový mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov uvedl, že jakýkoli tlak na vyšetřování je nepřípustný. „Primárním cílem je odstranit ekologické následky. Pokud víme, všichni se aktivně zapojili - všechny příslušné úřady i společnost Taimyr Energy se snaží minimalizovat škody,“ prohlásil podle TASS. Druhotným cílem je pak podle mluvčího Kremlu vyšetřit příčiny havárie podle platných zákonů.

Zdroj: Youtube

V souvislosti s havárií byl podle britské BBC vzat do vazby jeden člověk. Jedná se o Vjačeslava Starostina, jednoho z čelních představitelů elektrárny CHPP-3. 

Putin vyhlásil nouzový stav

Z tepelné elektrárny společnosti Taimyr Energy, která je součástí korporace Norilsk Nickel, se 29. května uvolnilo přes 21 tisíc tun ropných produktů. Zhruba třetina kontaminovala okolní půdu, zatímco zbylé množství toxických látek vyteklo do nedaleké řeky. Skvrna zasáhla plochu o rozloze 180 tisíc metrů čtverečních. Havárii způsobilo zhroucení betonových základů zásobníku paliv a maziva.

Američtí vojáci na obrněném transportéru Stryker - ilustrační foto.
USA výrazně sníží počet vojáků v Německu. Některé prý přesune do Polska

Maximální povolené limity koncentrace chemikálií byly podle Radionové 3. června překročeny více než desetitisícinásobně. Prezident Putin proto rozhodl o vyhlášení stavu nouze pro Norilsk a jeho okolí.

Část uniklých ropných produktů se dosud podařilo izolovat za pomoci norných stěn a odčerpat, kontaminovaná půda bude odtěžena. Náklady na likvidaci havárie ponese podle Putina společnost Norilsk Nickel.