Nepředstavitelné se stalo skutečností. Rusko nebude letos poprvé od války slavit den vítězství 9. května. Prezident Vladimir Putin musel zrušit konání referenda o změně ústavy, které by mu umožnilo zůstat u moci i po vypršení současného mandátu. Nepředstavitelné by také ještě před nedávnem bylo, aby cena ropy padla na deset dolarů za barel, či dokonce do záporných částek. Ruský státní rozpočet, kde jsou příjmy z prodeje ropy jednou z hlavních položek, je přitom nastaven na 70 dolarů za barel. A k tomu je Rusko, s katastrofálním zdravotnictvím, které zaostává v některých ukazatelích dokonce i za érou SSSR, tvrdě postiženo koronavirem. Počet nakažených dosáhl 100 tisíc, rychle roste, podobně jako počet obětí. Země se řítí do největší krize od rozpadu SSSR.

Starosta MČ Praha 6 Ondřej Kolář.
Starosta Kolář: Nemám stažené půlky. Praha 6 by sochu Koněva mohla Rusku prodat

V těchto kulisách se odehrává pražské „drama“ s postavením pomníku vlasovcům, považovaných i v dnešním Rusku za zrádce, přejmenování ulice před ruskou ambasádou jménem zavražděného ruského disidenta Borise Němcova. A nakonec i s demontáží sochy Ivana Koněva, považovaného za symbol vítězství ve druhé světové válce. Nejdůležitější tradici, k níž se putinovské Rusko obrací.

Ruská reakce v podobě hrozby trestního stíhání, hrozeb zhoršení vztahů s Českem a fašistických nálepek pro české politiky, kteří se na tom podíleli, nejsou něco, co by se už v podobných kauzách vůči jiným zemím neobjevilo.

Vyslání zabijáka s jedem s úkolem zabít zúčastněné české politiky, o němž informoval týdeník Respekt, je však i podle analytiků za hranou všeho, co dosud Kreml vůči západním zemím podnikal.

Divadlo pro Rusy

„I mě ta informace zaskočila. Pokud by skutečně něco takového proběhlo a bylo by to dovedeno do konce, bylo by to od Ruska něco bezprecedentního, něco zcela za hranou,“ uvádí Pavel Havlíček, analytik Asociace pro mezinárodní otázky. Zvláštní je pro Havlíčka informace, že Rus s diplomatickým krytím měl u sebe i jed, kterým měl útok provést. Cílem měl být nejen starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, ale i pražský primátor Zdeněk Hřib a starosta Řeporyjí Pavel Novotný.

Praha 6 nechala odstranit sochu sovětského maršála Koněva z náměstí Interbrigády.
O sochu Koněva je postaráno. V depozitáři ji před újmou hlídá ostraha

„Zveřejněním v médiích dalo Česko najevo, že o akci ví a Rusko veřejně varovalo před jeho úmysly,“ uvádí Havlíček. Po medializaci odsoudil kroky Moskvy i premiér Andrej Babiš. „Není možné – pokud je to pravda – aby tady nějaký cizí stát prováděl akce proti našim občanům,“ uvedl. Dodal však, že není nutné odvolávat ruského velvyslance, což by byl adekvátní diplomatický krok. Rusko i proto včera ustoupilo a reagovalo slovy, že si přeje dobré vztahy s Českem.

„Kreml tu zřejmě sehrál s hrozbou útoku představení určené hlavně pro ruské domácí publikum,“ dodává k tomu Havlíček.