AP upozorňuje například na video, které natočil jeden ze zadržených a na němž je vidět skupina lidí vměstnaná v policejním minibusu. Jeden z nich říká, že je policie takto zadržuje už devět hodin. Dodává, že někteří musejí stát, protože vůz je přeplněný, nemají přístup k vodě, jídlu ani toaletám.

"Byli jsme zadrženi 31. ledna během poklidných protestů a žádáme pomoc a pozornost veřejnosti k nehumánním podmínkám, ve kterých musíme být," říká muž na videu, které umístila v úterý na platformu Telegram žena, jež ho dostala od jednoho ze zadržovaných v minibuse. Další video ukazuje, jak se ve špinavé cele určené pro osm vězňů tísní 28 mužů čekajících na převoz, popisuje agentura.

Ruská policie zatýká v Moskvě stoupence opozičního předáka Alexeje Navalného
Tisíce zatčených na demonstraci za Navalného: Nejde o represe, tvrdí Kreml

Demonstrací na podporu Navalného se 23. a 31. ledna zúčastnily navzdory úředním zákazům desítky tisíc lidí v desítkách ruských měst. Protesty se konaly i v úterý, kdy soud změnil dřívější podmíněný trest kritika Kremlu na nepodmíněný. Policie proti demonstracím tvrdě zasáhla a od začátku protestů zadržela přes 10 tisíc lidí, vyplývá z informací serveru OVD-Info, jenž se specializuje na monitorování policejních zákroků.

Bezpečnostní složky některé z protestujících na ulicích zbily a obhájci lidských práv tvrdí, že mnoho policejních oddělení odmítlo pustit advokáty k jejich mandantům, popisuje AP, podle níž soudy v ruské metropoli zatím poslaly v souvislosti s nedávnými demonstracemi do vězení 972 lidí za různé přestupky. Mnoho z nich odsoudily k trestům odnětí svobody od pěti do 15 dnů. Jejich počet však ještě zřejmě poroste, jelikož další případy budou soudy projednávat.

Nejsou schopny zvládnout takový příliv

Marina Litvinovičová z komise dohlížející na podmínky v ruských vězeních přitom tvrdí, že moskevské věznice nejsou schopny zvládnout takový příliv odsouzených demonstrantů. "První krize nastala, když policejní dodávky a autobusy (se zadrženými) jezdily nervózně po Moskvě a věznice je nevpustily. Nevěděly, kam ty lidi umístit. Někteří byli přivezeni zpět na policejní okrsky. Někteří stáli celý den uvnitř policejních dodávek poblíž věznic. Jedni měli štěstí a dostali jídlo a mohli na toalety, další štěstí neměli a museli močit do lahve," popsala Litvinovičová.

S tím, jak se moskevské věznice zaplnily, úřady přesunuly některé zatčené mimo metropoli. Například v obci Sacharovo, která leží asi 65 kilometrů jižně od Moskvy, bylo v místním zařízení ve čtvrtek večer více než 800 lidí, kolem 90 procent z nich tvořili zadržení demonstranti, řekla agentuře TASS Litvinovičová.

Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj u soudu v Moskvě 2. února 2021
Navalnyj půjde na 3,5 roku do vězení. Policie u soudu zatýkala demonstranty

Jeden z tamních vězňů, jenž dostal u soudu v souvislosti s úterními protesty patnáctidenní trest, agentuře AP popsal, že v jedné z cel, kde pobýval, nebylo dostatek lůžek, chyběly na nich matrace a policisté 28 vězňům v cele nechali dvě pětilitrové lahve s vodou. Po necelých pěti hodinách ho přemístili do menší cely pro čtyři osoby.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina ve čtvrtek odmítl obvinění ruského státu z masových represí proti přívržencům Navalného a zodpovědnost za přeplněné cely připsal samotným zadrženým. "Tuto situaci nezpůsobili strážci zákona, ale účastníci nepovolených akcí," citovala Dmitrije Peskova agentura Interfax.