Na hraničním přechodu Bratislava – Petržalka – Berg se konaly už dvě demonstrace Slováků, kteří protestují proti drsným podmínkám takzvané státní karantény. Ta jim výrazně komplikuje jejich návrat domů.

V Rakousku, ale i v Česku přitom pracují stovky tisíc Slováků. Jejich návrat na Slovensko považuje slovenská vláda za natolik rizikový, že musí po přechodu státní hranice souhlasit s odvozem do státní karantény, kde stráví dva týdny v izolaci.

Slovenští poslanci v rouškách
Matovičova vláda dostala důvěru parlamentu. Podpořilo ji 93 poslanců

Toto opatření ale podle slovenských médií i lidí, kteří se na Slovensko vrátili a do karantény šli, vytvořilo velké množství komplikací. Slováci, kteří ze zahraničí přijedou, museli často čekat na hranicích dlouhé hodiny na provizorním shromaždišti. Pak byli odvezeni autobusem do státem zřízených ubytovacích zařízení, vzdálených často i několik set kilometrů od jejich bydliště.

Úroveň těchto zařízení byla velice různá. Od hotelových komplexů, jako pro rekreaci poslanců a ministrů původně určeného zařízení Častá – Papiernička, až po nevyhovující zanedbané ubytovny. Někteří „izolovaní“ museli i několik dní čekat na testování na koronavirus. O víkendu navíc vláda přiznala, že kapacity karanténních zařízení jsou vyčerpané.

Hrozba návratilců

Přes dvě demonstrace na hraničních přechodech i nevoli velké části Slováků, premiér Matovič na tomto kroku stále trvá. „Pravděpodobnost, že bude někdo mezi navrátilci pozitivní, je 30krát větší než mezi obyvateli Slovenska,“ tvrdí Matovič.

Severokorejský vůdce Kim Čon-un a jeho sestra Kim Jo-čong
Nepovedená operace srdce? Severokorejský diktátor Kim Čong-un prý nežije

Slovensko je v boji proti koronaviru výrazně úspěšnější než Česko. V zemi je nakaženo jen necelých 1500 lidí a ke včerejšku zemřelo 25 lidí, což je zlomek českých čísel.

Vedle tvrdého postupu vůči navrátilcům ze zahraničí izolovala slovenská vláda i několik romských osad.

Uvolňování opatření na Slovensku

Slovensko od středy přechází díky poklesu nově nakažených, jejichž denní počet se pohybuje v jednociferných číslech, k rozsáhlému uvolňování. Od středy se otevřou: – hotely a penziony bez společného stravování– velké obchody- venkovní turistické atrakce– kadeřnictví i pedikůry- galerie a muzea- zahrádky a terasy restaurací
Hranice s Českem zůstávají nadále uzavřené a povinná karanténa pro navrátilce platí.