„Hlavní pozornost Rusů se soustředila na doněcký směr, kde použili letectvo, dělostřelectvo i minomety,“ přiblížil situaci na bojišti ve svém pravidelném ranním hlášení ukrajinský generální štáb. Podle stejného zdroje pokračují invazní jednotky v ofenzivě také v oblasti Severodoněcku, který se nachází v Luhanské oblasti. 

O zvyšování ruského tlaku na Donbasu hovořil ve svém nejnovějším videoposelství také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Je tam peklo, a to bez přehánění,“ uvedl podle agentury Reuters. Zároveň obvinil ruská vojska, že se snaží zabít co nejvíce Ukrajinců. V této souvislosti Zelenskyj zmínil i čtvrteční „brutální a naprosto nesmyslné bombardování“ města Severodoněck, při kterém zemřelo nejméně dvanáct lidí. „Donbas je zcela zničen,“ konstatoval. 

Britské ministerstvo obrany ve své pravidelné analýze uvedlo, že jakmile Rusko zajistí jihoukrajinské přístavní město Mariupol, pravděpodobně přesune své síly, aby posílilo operace na Donbase. Zároveň se domnívá, že houževnatý ukrajinský odpor v Mariupolu od začátku ruské invaze pro Moskvu znamená nutnost obnovit a znovu vybavit jednotky v oblasti. To může být při důkladném provedení dlouhý proces.

„Ruští velitelé jsou však pod tlakem, aby prokazatelně dosáhli operačních cílů. To znamená, že Rusko pravděpodobně přerozdělí své síly rychle, bez odpovídající přípravy, což představuje riziko dalšího oslabení,“ uvádí britské ministerstvo. Podle Britů se zatím zřejmě vzdalo až 1700 ukrajinských obránců Mariupolu, kteří zůstávali v tamních ocelárnách Azovstal, jež představují poslední baštu ukrajinského odporu ve městě. Kolik lidí zůstává v podzemí rozsáhlého hutního komplexu není jasné.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu nicméně v pátek uvedl, že se již vzdalo přes 1900 ukrajinských obránců mariupolských oceláren. „Nacionalisté zablokovaní v areálu se začali vzdávat a přecházet do zajetí. Do této chvíle složilo zbraně 1908 lidí,“ citovala Šojgua agentura Interfax. 

V pátek večer pak Šojgu podal hlášení prezidentovi Putinovi o 'osvobození oceláren Azovstal v Mariupolu' poté, co se poslední obránci vzdali.

Ostřelování Severodoněcku 

Podle dřívejších tvrzení gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje si čtvrteční ostřelování Severodoněcku kromě lidských životů vyžádalo i více než čtyřicet zraněných. „V oblasti Severodoněcku nepřítel provedl útoční akce, utrpěl ztráty a stáhl se na dříve obsazené pozice. V okolí osady Toškivka pokračují boje,“ shrnuje velení ukrajinské armády a dodává, že invazní jednotky ostřelovaly civilní infrastrukturu v některých obcích u Slovjansku. Podobná tvrzení však nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Za posledních 24 hodin mělo podle ukrajinských úřadů v Luhanské oblasti při ruském ostřelování zahynout celkem třináct civilistů. 

Ruská armádní vozidla v Mariupolu
Symbolická písmena? Z a V nemají žádný zvláštní význam, tvrdí ruské ministerstvo

V Charkovské oblasti se podle ukrajinské armády ruské jednotky soustředily na udržení obsazených pozic. „Hrozba raketových a bombových útoků na civilní a vojenskou infrastrukturu z území Běloruské republiky přetrvává,“ uzavřel ukrajinský generální štáb.