Národní středisko pro hurikány (NHC) počítalo s tím, že bouře zesílí v hurikán dříve, než zasáhne americkou pevninu. „Hlavní otázkou je, zda tento silný hurikán zasáhne pevninu pozdě ve středu nebo ve čtvrtek ráno,“ sdělil dnes ředitel NHC Ed Rappaport. Na tom, že bouře dosáhne síly hurikánu, se shodly téměř všechny počítačové simulace.

Úřady států Texas a Louisiana v obavách z řádění hurikánu nařídily evakuaci pobřeží. Příkaz se týká více než 385 tisíc obyvatel texaských měst Beaumont, Galveston a Port Arthur. Ještě více lidí pak musí opustit své domovy v Louisianě, kde by podle předpovědí mohly udeřit bleskové povodně. Voda přitom může vystoupat o více než tři metry, což by znamenalo naprosté zmizení některých měst pod hladinou.

Strom spadlý na auto v New Yorku
Bouře Isaias si vyžádala nejméně osm obětí. Miliony lidí zůstaly bez elektřiny

Meteorologové předpokládají, že hurikán zasáhne pobřeží o délce více než 724 kilometrů. „Voda v zálivu je dostatečně teplá, aby napomohla vzniku hurikánu třetí nebo vyšší kategorie,“ uvedl Rappaport.

Úřady pro evakuované obyvatele přichystaly nouzové přístřešky. Kvůli obavám z šíření koronavirové nákazy si mohou s sebou přinést pouze jedno zavazadlo a povinně musí nosit ochranu obličeje. „Pokud se rozhodnete zůstat ve svých domovech, pak zůstanete bez pomoci,“ varoval starosta města Port Arthur Thurman Bartie.

Zastupitelé města Houston vyzvali obyvatele, aby si přichystali zásoby pro případ výpadku elektrické energie až na několik dní a zároveň byli připraveni na možnou evakuaci. Některé části texaského pobřeží se přitom dosud plně nevzpamatovaly z úderu hurikánu Harvey v roce 2017.

Vzpomínky na Katrinu

Hurikán Laura zasáhne americké pobřeží jen čtyři dny před smutným výročím hurikánu Katrina, který před 15 lety zdevastoval město New Orleans a další části pobřeží státu Mississippi a připravil o život více než 1800 lidí. O měsíc později pak dílo zkázy dokonal hurikán Rita. Právě k území Mississippi mířila bouře Marco, která se utvořila zhruba ve stejnou dobu, jako Laura, avšak postupně zeslábla a nedosáhla síly hurikánu.

Záplavy po bouři v North Myrtle Beach
Hurikán Isaias dorazil k východnímu pobřeží USA. Míří na Washington a New York

Události roku 2005 má v živé paměti například Jeremy Burke z města Waveland ve státě Mississippi. „Největší hrozbou jsou bleskové povodně. Když udeřila Katrina, vítr sice páchal škody, ale právě bleskové povodně byly hřebíčkem do rakve,“ popsal.

Řada obyvatel Wavelandu zatím zůstává ve svých domovech, podle Burka jsou však připraveni okamžitě odjet do vnitrozemí. „Lidé jsou připraveni v případě potřeby odcestovat během okamžiku. Nikdy bouři nepodceňujeme. Měli jsme sice štěstí, že bouře Marco v hurikán nepřerostla, někteří lidé na pobřeží Mexického zálivu ale takové štěstí mít nebudou,“ vysvětlil.

Bouře Laura již zasáhla Kubu, Haiti i Dominikánskou republiku, kde si vyžádala nejméně 23 mrtvých. Způsobila výpadky elektřiny a záplavy. Mezi obětmi je podle agentury AP i desetiletá dívka, která zahynula v domě, na který spadl vyvrácený strom.