Nový ředitel Domova Hortenzie Jiří Absolon říká v rozhovoru pro Deník:

Mohl byste se čtenářům krátce představit?

Je mi 52 let, bydlím v Rychvaldě a byl jsem vybrán radou kraje na základě výběrového řízení ředitelem Domova Hortenzie. Co se týče bývalého ředitele, Jaroslava Šuly, měl odejít do důchodu, ale od 1. října 2011 byl zvolen místostarostou města Kopřivnice. Chtěl bych mu popřát mnoho úspěchů v nelehké práci. V předchozích dvanácti letech jsem byl starostou sedmitisícového města Rychvald na Karvinsku. Pro zajímavost, jeden z mých prvních úkolů po zvolení do funkce bylo dokončení zadlužené stavby domu s pečovatelskou službou, ve kterém nyní žije přibližně 65 doufám spokojených seniorů.

Stačil jste se seznámit s chodem domova a jeho plánovanou rekonstrukcí? Mohl byste říci, v jakém je stadiu?

S chodem domova se seznamuji postupně a za pochodu. Řadu informací jsem se snažil zjistit už v době, kdy jsem se přihlásil do výběrového řízení. O dlouhodobě připravované rekonstrukci jsem rovněž věděl ještě před nástupem do funkce a mým prvořadým cílem v tuto chvíli je celou akci urychleně rozjet. Klienti našeho domova jsou totiž neustálým oddalováním zahájení rekonstrukce rozrušeni a celá situace v nich vyvolává obavy z budoucnosti. Dlouho nevěděli, kdy se začne, jak se budou stěhovat, kdy se vrátí zpět.

Jak vypadá současná podoba projektu?

V současné chvíli je připravena projektová dokumentace, jsou zajištěny finance a bylo vypsáno výběrové řízení na zhotovitele stavby, které je v současné době před rozhodnutím rady kraje. V těchto dnech byla zahájena příprava náhradních prostor, které jsou v budově SPŠ elektrotechnické.Tam bychom se měli přestěhovat do konce února. Hned poté bude zahájena komplexní rekonstrukce domova. Ta sice k mé lítosti přinese snížení kapacity lůžek z 95 na 76, ale na druhé straně zajistí komfortní a důstojné podmínky k bydlení našim klientům. Především se zvýší počet jednolůžkových pokojů a zkvalitní se jejich vybavení i ostatní zázemí. Tato rekonstrukce by měla být ukončena koncem roku 2012, tudíž předpokládáme, že se postěhujeme zpět do našeho domova začátkem roku 2013.

Co je podle vás nejpalčivější otázkou současných domovů pro seniory?

V současné době lůžková kapacita domovů nepostačuje poptávce. Dalším problémem je nedostatek financí. Demografický vývoj je více než jasný, obyvatelé republiky stárnou a zužuje se prostor k prožití důstojného stáří. Chceme-li seniorům zajistit příjemné dožití, které si zaslouží, budeme muset rozšiřovat a budovat prostory vhodné a důstojné k jejich životu.

Další otázkou je financování. Přestože senioři přispívají na bydlení v těchto domovech nemalým podílem, zdaleka to nestačí na pokrytí nákladů na chod domovů a nutné zkvalitňování a rozšiřování služeb. A tady je třeba bezodkladně hledat řešení.

Jak vidíte budoucnost tohoto frenštátského zařízení? Co jej v příštích letech čeká?

V první řadě doufám, že po rekonstrukci čeká naše klienty kvalitní a příjemné bydlení se zajištěním odborné péče a bohatým společenským životem. A budu usilovat o to, aby nás čekalo i rozšíření počtu míst. Nyní je ale před námi především úkol zajistit klidné stěhování do náhradních prostor a zpět tak, aby to naše klienty zatížilo pokud možno co nejméně.