Speciální tatrovky převzala armáda v Centru zabezpečení materiálem technických služeb ve Štěpánově na Olomoucku v úterý 3. ledna. Slavnostního předání šestadvaceti moderních vozidel Tatra Tactic (dříve označované jako T810) se zvedacím čelem se zúčastnil také ministr obrany Martin Stropnický.

Valníky na podvozku 6x6 mají speciální vybavení a armádě poslouží pro přepravu zbraní i nejrůznějších materiálů. „Pro potřeby Armády České republiky jsou vozidla rovněž vybavena pancéřovou podlahou kabiny, lafetací pro kulomet na střeše kabiny či systémem centrálního dohušťování pneumatik za jízdy," popsal vybavení středně těžkých nákladních vozů Andrej Čírtek, mluvčí společnosti Tatra Trucks. Dodal, že subdodavatelem pancéřování pro automobilku je podnik Tatra Defence Vehicle, otevřený teprve v minulém roce.

To, že se kopřivnické automobilce v posledních letech daří, dokládá nejen stále se zvyšující počet jejích zaměstnanců, ale také meziroční nárůst objemu výroby. I díky dodávkám pro českou armádu vyrobila a prodala v loňském roce více než 1300 nákladních automobilů, čímž zvýšila svou produkci o 56 procent. „Armáda České republiky je velmi důležitý a referenční zákazník, kterého si vysoce vážíme. Proto jsme odběrateli vyšli vstříc nejen ve značném urychlení dodávky, ale i v otázce dřívějšího zúčtování záloh poskytnutých na tento projekt," uvedl obchodní ředitel Tatra Trucks David Pipal.

K dalšímu zvyšování výroby má v kopřivnickém podniku dojít i v letošním roce. Firma tentokrát plánuje vyrobit až 1700 vozidel.