Na soutěž do Hotelu Praha v Novém Jičíně se jich sjelo 37 ze 16 škol s gastronomickým zaměřením. Novojičínské barmanské soutěže se rovněž zúčastnili studenti škol ze Slovenska, SOŠ Komárno a SOŠ Topolčany.

Studenti a budoucí barmani měli za úkol vytvořit nápaditý drink podle svých vlastních, nikde nezveřejněných receptur. „Soutěžní nápoj musel obsahovat podle propozic nejméně dva centilitry Tequilly Casco Viejo Blanco nebo Casco Viejo Gold a libovolné množství sirupu firmy Monin. Časový limit pro přípravu pěti porcí nápoje byl šest minut,“ upřesnila mluvčí kanceláře hejtmana Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková.
Soutěži, jejímž odborným garantem byla Česká barmanská asociace, přihlížela také náměstkyně hejtmana kraje Věra Palková, jež na závěr předala vítězům poháry a ceny.

A kdo byli ti ocenění?

První místo obsadil Vít Dostál z pořádající Střední školy hotelnictví a gastronomie ve Frenštátě pod Radhoštěm. Pomyslné stříbro si odnesl jakub Močidla ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. Do třetice si své místo vydobyla Lucie Braneacová ze Střední školy gastronomie a služeb ve Frýdku-Místku.