Přijetí příspěvku Ministerstva kultury České republiky pro úpravy z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón na rok 2015 na obnovu nemovité kulturní památky kostel Nejsvětější Trojice s farou ve Fulneku bylo jedním z bodů posledního zasedání zastupitelů ve Fulneku.

Vedoucí odboru investic a životního prostředí Dušan Hynčica sdělil, že letos v únoru obdrželo město oznámení z ministerstva kultury, že na program regenerace Městské památkové zóny Fulnek městu přidělilo částku 1,09 milionu korun. „To je padesát procent celkové částky. Po hlasování regenerační komise bylo dohodnuto, že celková částka bude investována na opravu kostela Nejsvětější Trojice s farou. Podle stanoviska ministerstva kultury tvoří další části deset procent z rozpočtu města a čtyřicet procent investuje církev," doplnil Dušan Hynčica s upřesněním, že celková částka by měla být 2,18 milionu korun, přičemž město by se podílelo částkou 218 tisíc korun.

„Pro přiznání této dotace potřebujeme usnesení zastupitelstva, že dotaci přijímá, ta bude na příjmu i na výdaji pro církev, a zároveň potřebujeme schválení příspěvku města," poznamenal Dušan Hynčica. Zastupitelé Fulneku poté obojí schválili.

Kostel Nejsvětější Trojice ve Fulneku je považován za jednu z umělecky nejvýznamnějších barokních staveb severovýchodní Moravy.

Původně stál na místě kostel, o němž se dochovaly záznamy již ze 13. století. Říká se, že ke stavbě nového kostela přispěl obraz Panny Marie Pomocné, o kterém se traduje, že ronil slzy a že po modlitbě u něj došlo k několika uzdravením.

Když se v roce 1749 začalo šířit, že Panna Maria na obraze roní slzy a léčí, začaly k místu chodit davy poutníků. Bylo to před svátkem Narození Panny Marie, kdy tehdejší věřící nechali postavit kolem obrazu malou dřevěnou kapličku. Ta však byla nedostačující, a tak začaly kroky ke stavbě nového kostela. Jeho architektem byl Mikuláš Thalherr.