VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rybářské slavnosti v Bartošovicích přilákaly stovky návštěvníků

Stovky lidí mířily v sobotu 1. listopadu do Bartošovic. MAS Regionu Poodří, Region Poodří a obec Bartošovice tam pořádaly další ročník akce „Poodří plné příležitostí" aneb Podzimní pooderské rybářské slavnosti.

2.11.2014
SDÍLEJ:

Další ročník akce „Poodří plné příležitostí" aneb Podzimní pooderské rybářské slavnosti v Bartošovicích přilákal stovky návštěvníků.Foto: Deník/Ivan Pavelek

Expozice na zámku

Mnoho lidí si nenechalo ujít novou expozici na zámku. „Snažili jsme se to koncipovat tak, jak vypadala kdysi kuchyň," uvedl k nové expozici Oldřich Usvald, manažer MAS Regionu Podoří, a dodal, že se jedná o kuchyň z roku 1931, kterou MAS (místní akční skupina – pozn. red.) v rámci projektu odkoupila od jednoho člověka z Kopřivnice.

Stálá expozice na zámku tak má již čtyři části.

„V té první jsou osobnosti jako Mendel či Freud, druhá část přibližuje Moravské Kravařsko, co to vlastně je. A protože tady máme popsanou zemědělskou usedlost, tak jsme tady dali i tu historickou kuchyň. Další expozice představuje Bartošovice a Region Poodří jako svazek obcí a čtvrtá část připomíná bitvu tří císařů u Slavkova a skutečnost, že tady na zámku byl polní lazaret," přiblížil expozici Oldřich Usvald.

Nabídka stánkařů

Kromě zhlédnutí expozic ale mohli návštěvníci také ochutnat řadu místních výrobků a výrobků z Podpoľania ze slovenské Detvy. „Je to ve spolupráci MAS Regionu Poodří s MAS Podpoľanie a jedná se o projekt ministerstva zemědělství Chuť a vůně regionálních jídel z Poodří a Podpoľania. V rámci toho bude ještě vydaná publikace původních receptů jídel, které se jedly v Poodří a Podpoľaní.

U stánků bylo docela nabito. „Na ochutnávky chodí hodně lidí a ptají se, kde je možné to koupit. To se asi dnes umažeme," poznamenala s úsměvem Libuše Horvathová z MAS Poodří, jež mazala sádlo na chleba a jíž při přípravě ochutnávek zdatně sekundovala kolegyně Pavla Bělěhrádková.

Výrobky ze Slovenska představovala Elena Jankovičová. „Všechno jsou to produkty, které mají značku Regionálný produkt Podpoľanie – sýry z ovčího mléka, štrúdl, škvarkové pagáče, žitný chleba, výšivky, vyřezávané dřevěné kříže. Všechno je z okolí Detvy," řekla Elena Jankovičová s tím, že lidé se o výrobky hodně zajímají, protože Podpoľanie neznají.

Necelé dva kilometry odtud se vystřídaly další stovky lidí, jež zlákal tradiční výlov Dolního rybníka.

Autor: Ivan Pavelek

2.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sledování výsledků parlamentních voleb ve štábu ANO, 21. října v Praze. Ivo Vondrák
83

ANO dosáhlo výsledku, na který u nás bývala zvyklá ČSSD

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš po jasném vítězství ve volbách.
AKTUALIZOVÁNO
66

VOLBY 2017 V KRAJI: Oranžovou v Moravskoslezském kraji vystřídala modrá

Skopalová přivezla ze Znojma zlato

První příležitost, jak si otestovat svou výkonnost na začátku nové sezony, měli při nedávné Velké ceně Znojma členové Plaveckého klubu Nový Jičín, kteří se v přípravě musejí potýkat s problémy vinou uzavření novojičínského bazénu.  

Závišické judo znovu ukázalo kvalitu

Česká judistická špička se před časem sešla na mezinárodním turnaji Českého poháru - Brno Cup Open 2017. Úspěšný oddíl ze Závišic reprezentovali zkušení borci Adam Kahánek a Radek Rýpar. Nadějnému dorostenci Filipu Hanzelkovi pak vystavila stopku chřipka.

V Bílovci se bude stavět křížová cesta

Křížová cesta povede z Bílovce směrem na Bílov a hotová má být na jaře příštího roku.

Obec Mořkov chce zvelebit centrum

Odkup pozemku od Jednoty Hodonín schválili zastupitelé Mořkova.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení