Expozice na zámku

Mnoho lidí si nenechalo ujít novou expozici na zámku. „Snažili jsme se to koncipovat tak, jak vypadala kdysi kuchyň," uvedl k nové expozici Oldřich Usvald, manažer MAS Regionu Podoří, a dodal, že se jedná o kuchyň z roku 1931, kterou MAS (místní akční skupina – pozn. red.) v rámci projektu odkoupila od jednoho člověka z Kopřivnice.

Stálá expozice na zámku tak má již čtyři části.

„V té první jsou osobnosti jako Mendel či Freud, druhá část přibližuje Moravské Kravařsko, co to vlastně je. A protože tady máme popsanou zemědělskou usedlost, tak jsme tady dali i tu historickou kuchyň. Další expozice představuje Bartošovice a Region Poodří jako svazek obcí a čtvrtá část připomíná bitvu tří císařů u Slavkova a skutečnost, že tady na zámku byl polní lazaret," přiblížil expozici Oldřich Usvald.

Nabídka stánkařů

Kromě zhlédnutí expozic ale mohli návštěvníci také ochutnat řadu místních výrobků a výrobků z Podpoľania ze slovenské Detvy. „Je to ve spolupráci MAS Regionu Poodří s MAS Podpoľanie a jedná se o projekt ministerstva zemědělství Chuť a vůně regionálních jídel z Poodří a Podpoľania. V rámci toho bude ještě vydaná publikace původních receptů jídel, které se jedly v Poodří a Podpoľaní.

U stánků bylo docela nabito. „Na ochutnávky chodí hodně lidí a ptají se, kde je možné to koupit. To se asi dnes umažeme," poznamenala s úsměvem Libuše Horvathová z MAS Poodří, jež mazala sádlo na chleba a jíž při přípravě ochutnávek zdatně sekundovala kolegyně Pavla Bělěhrádková.

Výrobky ze Slovenska představovala Elena Jankovičová. „Všechno jsou to produkty, které mají značku Regionálný produkt Podpoľanie – sýry z ovčího mléka, štrúdl, škvarkové pagáče, žitný chleba, výšivky, vyřezávané dřevěné kříže. Všechno je z okolí Detvy," řekla Elena Jankovičová s tím, že lidé se o výrobky hodně zajímají, protože Podpoľanie neznají.

Necelé dva kilometry odtud se vystřídaly další stovky lidí, jež zlákal tradiční výlov Dolního rybníka.