Nevšední zážitek i podívanou nabídly 7. listopadu Bartošovice. Kromě tradičního výlovu takzvaného Dolního rybníka, otevřel zdejší zámek své brány a návštěvníci se tak mohli seznámit s místními organizacemi a jejich prací, ale také polaskat chuťové buňky rybími specialitami, které pro ně připravoval mistr kuchař Zdeněk Voznica.

Většina návštěvníků zamířila hned z rána k největšímu bartošovickému rybníku, Dolnímu rybníku. Tam se totiž odehrávalo téměř divadelní dráma. Rybáři stahovali v rybníku sítě, a čím byli k sobě blíže, tím více se čeřila voda uprostřed sítí a objevovaly se první ploutve zoufalých ryb. Nakonec skončily všechny větší kusy v kádích s vodou, sledované dychtivými pohledy okolostojících zákazníků.

Jak ale přiznal majitel rybníků David Sirotek ze společnosti Denas, letošní rok rybářům příliš nepřál. „Sezona nebyla zrovna nejlepší, protože nás postihly povodně na dvou soustavách, tedy v Bartošovicích i v Albrechtičkách,“ sdělil Sirotek s tím, že svou daň si na velikosti ryb vybralo i velké sucho. V sítích uvízli kapři, sumci, tolstolobici, amuři i štiky.

U rybníka byla možnost zakoupení ryby i jejího usmrcení. Pro děti zde trhovci nalíčili mnoho atraktivního zboží od cukrovinek po hračky. Kdo si ale přišel vyzkoušet, jak chutnají bartošovičtí kapři, mohl si jej přímo na místě zakoupit pečeného či smaženého. „Výlov skvělý, ryba skvělá, nemám co dodat,“ smál se s plnou pusou jeden z návštěvníků výlovu. Nikomu zřejmě nevadilo, že bylo pod mrakem, teploty lehce nad nulou a na vše dopadaly dotěrné kapky deště.

Pro ty, kdo po této podívané zatoužili poznat poodersko i z jiných stránek, byl připraven program na zámku, nedaleko od rybníků. „Už je to asi sedm let zpět, kdy pořádáme Pooderské rybářské slavnosti, které zaštiťuje obec Bartošovice, Region Poodří a Místní akční skupinou Regionu Poodří. Nabízíme různé speciality, vaří nám šéfkuchař bývalého hotelu Atom,“ informoval místopředseda Regionu Poodří Oldřich Usvald. Letos byl program speciální také tím, že prodejce tvořili místní podnikatelé se zaměřením na region. „Dneska tady máme certifikované výrobky Moravské Kravařsko, regionální produkt. Je tady výrobce skotnického perníku, suché vazby z Bartošovic a kolegové z gorólska, kteří mají také tuto značku a prodávají tady svou medovinu,“ dodal Usvald.

Podzimní výlov se právě v sobotu 7. listopadu konal i na jiných místech Novojičínska. Naplánovaný výlov měl také jistebnický rybník Bezruč a jerlochovický soukromý rybník.