Většina z nich už je přitom v důchodu. „Makových, tvarohových i hruškových bylo po sto padesáti,“ upřesnila jedna z pekařek Marie Boková. Prozradila, že na výrobu koláčů se spotřebovalo 250 vajec, 60 kilo mouky, 50 kilo cukru, 30 kilo másla, 4,5 kilo droždí, 16 kilo tuku do těsta, sádlo a tři oleje, 60 litrů mléka, asi šest šlehaček, 18 kilo máku, 30 kilo tvarohu a 18 kilo hrušek.

„Celkem se dařilo. Pekly jsme na dvě skupiny. Jedna začala v pátek v půl čtvrté ráno a pekla do pěti odpoledne. Druhá skupina nastoupila hodinu před tím a skončila v pět ráno v sobotu. Jedna z nás tady vydržela dvacet osm hodin v kuse. Ta je ale mladá, my ostatní máme nad šedesát let,“ zmínila Boková s úsměvem a dodala, že na pečení se podílely ještě další dvě mladší pekařky.

A co že dělá Bernartské pecáky speciálními koláči? „Dáváme na ně tvarůžky. Dělají se z tvarohu, vajíček, suší se, strouhá na posýpku a pak se s tím sypou hruškové a tvarohové koláče. Na makové dáváme zase nasekané nudličky mandlí a perník,“ popsala specialitu z Bernartic.