Na trať vyráželi z Třince v pátek v deset hodin večer, v cíli na frenštátském náměstí byli o dvanáct hodin později. Přesně tolik času potřebovala dvojice Stanislav Najvert a Jan Zemaník na zdolání trasy dlouhé 95 kilometrů s převýšením 5470 metrů v letošním ročníku extrémního závodu Renault-Continental Beskydská sedmička.

Pro Stanislava Najverta to bylo v pořadí již čtvrté vítězství v tomto závodě, čímž se stal absolutním rekordmanem v počtu prvenství na Beskydské sedmičce. „Byl to pro mě těžký závod,“ přiznal v cíli Stanislav Najvert s tím, že letos se na trati hodně trápil.

„Tentokrát jsem si musel hrábnout úplně na dno. Musel jsem dolovat úplné zbytky sil. Krizí nebylo víc, byla to totiž jedna velká krize. Neměl jsem sílu, nemohl jsem jíst, takže chyběla energie,“ řekl po závodě.

V areálu Technického muzea Tatry v Kopřivnici na Novojičínsku připravovali 31. srpna 2018 vlakovou soupravu Slovenská strela k převozu do Hranic na Přerovsku. Legendární historický vlak tam v příštích dvou letech podstoupí kompletní opravu.
Železniční unikát zamířil na renovaci

Naopak jeho parťák Jan Zemaník měl v cíli zcela odlišné pocity. „Dneska mi to hodně sedlo, já bych si to dal klidně ještě zpátky,“ prozradil. Svým skvělým výkonem se tak oba závodníci stali nejen vítězi letošního ročníku, ale zároveň i Mistry České republiky v horském maratonu dvojic.

Jen necelých osm minut za nimi dorazil do cíle Hybaj Team ve složení Kamil Bezděk a Marek Novotný. Třetí příčku pak obsadila dvojice Vladimír Řehák a Jaroslav Vicher, která jeden z nejnáročnějších závodů zvládla v čase 12 hodin 46 minut a 32 vteřin.
V kategorii smíšených dvojic si nejlépe v závodě vedli Linda Tekeliová a René Kaleta. Sedm nejvyšších beskydských vrcholů zdolali za 14 hodin, 20 minut a 9 sekund, což jim v celkovém hodnocení vyneslo 13. příčku v kategorii Long.

V případě čistě ženského týmu závod nejrychleji zvládly Barbora a Petra Macurovy, a to v čase 14 hodin 55 minut a 55 sekund.

Více informací ze závodu přineseme v pondělním tištěném vydání Deníku.

Letadlo Tatra T.101 na letišti Leoše Janáčka.
Tatra a Vagonka přiblíží práci našich předků