Hluboko pod 10 stupňů Celsia mají o následujících nocích klesnout teploty v severovýchodním koutě republiky. Charitativní organizace proto rozšiřují své služby, aby nikdo nemusel nocovat v arktických mrazech venku.

Od neděle 25. února až do odvolání bude zařízení, s výjimkou doby na úklid od 16:00 do 18:00 hodin, otevřen Charitativní dům Matky Terezy v Novém Jičíně. Lidem bez domova bude kromě prostor noclehárny umožněno v noci přebývat i v prostorách denního centra. K dispozici bude teplý čaj a polévka.

Sníh, vítr a volný prostor bez překážek jsou pro snowkiting ideální.
Meteorologové varují: Budou silnější mrazy. Teplota může klesnout i pod minus 30

„Od neděle mají být vysoké mrazy, proto služby denního centra a noclehárny budou téměř v celodenním provozu. V noclehárně máme 18 postelí pro muže a jeden pokoj se třemi lůžky pro ženy. Protože předpokládáme, že kapacita nebude stačit, další klienti budou moci přenocovat takzvaně „na židličce“ ve společenské místnosti. Přestože to není zcela komfortní, je to jistě vlídnější varianta než mrazivá noc venku,“ uvedl ředitel novojičínské Charity Marcel Brož.

RÁNO NEMUSÍ DO ZIMY

Mluvčí novojičínské radnice Marie Machková připomíná, že při běžném režimu musejí uživatelé noclehárny prostory opustit v 8:00 hodin ráno.

Olympijský festival v Ostravě, 25. února 2018 - stotisící návštěvník.
Olympijský festival v Ostravě v neděli oslavil jubileum!

„V době velkých mrazů při mimořádně rozšířeném provozu mohou přejít do denního centra a pobýt zde až do 16:00 hodin a v 18:00 hodin se mohou zase vrátit. Také si v této části azylového domu mohou uvařit polévku, vykonat hygienu a vyměnit si oblečení,“ sdělila dále mluvčí.

Ředitel Brož na závěr apeluje také na širokou veřejnost, aby kolemjdoucí bezdomovcům v případě potřeby jen připomněli, že nemusí mrznout v ulicích města.

„Přestože městská policie nám v péči o lidi bez domova pomáhá, aby venku neumrzli, chci požádat i veřejnost, aby byla vnímavější. Už jen informace o možnosti ohřát se a přespat v azylovém domě člověku, který žije na ulici, může zachránit život,“ zdůraznil Marcel Brož.