Novou reklamu na turistické „lákadlo" mohou od včerejšího odpoledne vidět všichni řidiči jedoucí po mezinárodní silnici mezi Frenštátem a Rožnovem pod Radhoštěm kolem těžebního areálu. Na jednom z billboardů totiž uvidí siluety těžebních věží s nápisem Skanzen socialismu. Důl Frenštát největší černá stavba v ČR.

Odpůrci více než padesáti staveb v areálu společnosti OKD v čele s občanským sdružením Naše Beskydy tak upozorňují na fakt, že i když soud firmě nařídil černé stavby odstranit, ta se stále snaží hledat cestičky, jak proces minimálně oddálit. „My jsme touto cestou chtěli upozornit na aroganci té firmy, která tady má největší černou stavbu v republice, a ač má pravomocné rozhodnutí úřadu, neustále se odvolává a zkouší všechny možné varianty u všech možných soudů," řekl Deníku Stanislav Uruba, předseda občanského sdružení Naše Beskydy. „Postupují prostě protiprávně. Dávno už to měli shodit. S jistou nadsázkou říkáme, že to děláme proto, aby si to turisté ještě užili, než ty věže shodí," poznamenal.

Na jak dlouho?

Billboard, jemuž dominují bílé věže se zmiňovaným nápisem na hnědém podkladu, je podobný jako ostatní piktogramy v okolí, jež zvou na opravdové pamětihodnosti nebo oblíbená turistická místa v Beskydech. „Design je podle metodiky turistických značek a použili jsme jej záměrně," upřesnil Stanislav Uruba. Ten věří, že billboard na místě dlouho nebude. Měl by tam být do doby, než OKD věže odstraní. Na otázku, zda sdružení plánuje ještě nějaké akce, jeho předseda dodal: „Určitě chystáme velkou oslavu, až to půjde dolů."

Minulý měsíc Krajský soud v Ostravě zamítl žalobu společnosti OKD, jež napadla rozhodnutí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Ten zamítl odvolání OKD ve věci zamítnutí prodloužení doby trvání staveb v areálu Dolu Frenštát. Více než pěti desítkám staveb v areálu Dolu Frenštát, mezi nimiž jsou například i těžní věže, vypršelo stavební povolení už před 25 lety. Podle rozhodnutí krajského úřadu měly OKD do konce dubna letošního roku předložit plány na jejich demolici. Ta se měla uskutečnit do října.