Míra nezaměstnanosti se na Bílovecku nyní pohybuje kolem 5,3 procenta, přitom v roce 2003 to bylo neuvěřitelných 17,91 procent. Vedení města se přesto rozhodlo i s tak nízkou nezaměstnaností bojovat, a rádo by ji pomohlo ještě snížit, a to podporou zaměstnanosti a rozvojem podnikání.

„Na území správního obvodu Bílovec je přibližně dvanáct tisíc ekonomicky aktivních obyvatel, z toho 95 procent je v trvalém pracovním poměru. Téměř polovina z nich však musí za prací dojíždět, přičemž 38 procent má zaměstnání v Ostravě," cituje Sylva Kováčiková, místostarostka Bílovce, údaje poskytnuté týmem obce Slatina, který byl zpracovatelem strategie v rámci projektu Systémová podpora meziobecní spolupráce v letech 20142015.

Zajímavosti:• Devět z deseti největších zaměstnavatelů se nachází v Bílovci nebo ve Studénce.
• Bílovec je spolu se Studénkou jedním ze dvou měst okresu, kde působí nejvíce registrovaných firem. Jde o plných 74 procent firem.
• Bílovecká nemocnice a MSV Metal Studénka patří mezi největší zaměstnavatele v okrese.
• V regionu převládají především osoby samostatně výdělečně činné a malí podnikatelé, kteří zaměstnávají maximálně 5 osob. Na Bílovecku nesídlí ani jeden zaměstnavatel s více než 500 zaměstnanci.
Zdroj: Město Bílovec

Od studentů po handicapované

I z těchto důvodů schválila v srpnu rada města zprávu o podpoře zaměstnanosti a podnikání v Bílovci a ve správním obvodu obce s rozšířenou působností. Zpráva obsahuje několik strategických bodů. Město chce například vytvořit maximální podmínky pro setrvání absolventů škol v regionu. „V souvislosti s tímto záměrem jsme například zorganizovali dvoudenní studentský workshop, kterého se v říjnu zúčastnilo téměř šedesát studentů VŠB-TUO a Ostravské univerzity spolu s pěti vysokoškolskými profesory. Jejich úkolem bylo připravit studie na efektivní využití čtyř vytipovaných městských lokalit," nastínila první kroky místostarostka Kováčiková s tím, že město tak získalo nejen odvážná a nezatížená řešení z pohledu studentů, ale také upozornilo na zajímavé cíle města a navázalo spolupráci se schopnými mladými lidmi. Těm by v budoucnu chtělo nabídnout také pracovní uplatnění.

Dalším plánem, jak podpořit zaměstnanost v Bílovci, je vytvoření chráněné dílny pro nezaměstnané s omezenými možnostmi pro zaměstnání. Město si také pochvaluje zapojení nezaměstnaných do veřejně prospěšných prací. „Tuto formu aktivní politiky zaměstnanosti praktikujeme už dlouhodobě a velmi se nám osvědčila," uvedla Sylva Kováčiková a posléze dodala, že město v tomto směru intenzivně spolupracuje s místním úřadem práce a společností Slumbi.

„Jen samotný městský úřad zaměstnává na veřejně prospěných pracích od počátku letošního roku měsíčně průměrně šestnáct pracovníků, jejichž mzdy hradí stát. Musím říct, že doposud vykonali velký kus práce v městských lesích, uklízí v ulicích města, v kulturním domě, na úřadě, ve školách, pomáhají se stavebními pracemi," upřesnila místostarostka. Město tím podporuje zaměstnanost a podnikání a rovněž se snaží vybudovat čisté a malebné město v blízkosti průmyslové Ostravy.

Při podpoře zaměstnanosti chce Bílovec využívat také finanční pobídky v rámci nového dotačního období a rovněž také spolupracovat se zaměstnavateli. Těm by město chtělo pomoci s dlouhodobým nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil, při řešení potíží s dopravou zaměstnanců i s provozem školek a družin, které by měly přizpůsobit provozní dobu potřebám zaměstnaných rodičů.

„A nezapomínáme ani na plochy pro podnikání zaměřujeme se na brownfieldy a opuštěné objekty, pro které hledáme smysluplné využití. Jedním z nich je například dlouhodobě opuštěný, chátrající rodinný dům přímo v centru města naproti kina Radost a základní umělecké školy. O jeho odkupu město rozhodlo letos v září a stal se součástí jedné z lokalit řešených na workshopu studenty. Ti navrhli, aby byl využit pro potřeby umělecké školy, neboť jí chybí prostor pro výuku výtvarného oboru a jiné obory. Tento návrh se nám zalíbil a bude dále rozpracován," uzavřela Sylva Kováčiková.