Panelové sídliště Radotín v Bílovci má za sebou už několik etap své obnovy. V předchozích etapách bylo na Radotíně zrekonstruováno a rozšířeno parkoviště, přeložen teplovod nebo rozšířeno veřejné osvětlení.

Nyní se v Bílovci připravuje už osmá část regenerace tamních sídlišť. Minulý týden se v zasedací místnosti bílovecké radnice uskutečnilo veřejné projednání studie, kterého se kromě devíti občanů zúčastnil také starosta města Petr Klimek, místostarosta Petr Faldík a Lucie Richterová, referent oddělení regionálního rozvoje. Nechyběl ani projektant Pavel Konečný, který přítomným občanům představil navrhované úpravy sídliště. „Tyto úpravy v dotčené lokalitě zahrnují především úpravy zeleně, výsadbu bezúdržbových keřů a stromů, úpravy prostor předzahrádek, vybudování kontejnerových stanovišť, rekonstrukci chodníků a komunikací, vybudování nového chodníku pro pěší a vybudování parkoviště pro osobní automobily," přiblížil plán další regenerace starosta Petr Klimek.

Přítomní občané mohli na setkání návrh studie připomínkovat a mnozí této možnosti využili. Třeba lavičky by Radotínští umístili blíže ke vchodům do bytových domů a také by je ukotvili, aby je nikdo neukradl. Dalším bodem diskuze bylo kácení stávajících keřů a stromů a také umístění zpomalovacího retardéru na komunikaci mezi domy. „Občané si rovněž přáli vybudovat osvětlení kontejnerového stanoviště v blízkosti domu číslo popisné 383 a na schodiště v blízkosti domu číslo popisné 380 umístit sjezd, a umožnit tak průjezd s kočárky. Připomínky občanů budou následně zapracovány do projektové dokumentace," informoval o dalších přáních tamních občanů starosta Bílovce.

V rámci osmé etapy regenerace sídliště Radotín je v plánu také vybudování dětského hřiště. To má být umístěno ve svahu nad plánovaným centrálním sportovištěm. Svah je terasovitě rozčleněn na čtyři části a děti se mohou těšit na mnoho atrakcí. Součástí hřiště bude třeba multifunkční dvouvětvá sestava, pískoviště, lanový kolotoč, lezecká síť a stěna ve svahu, vahadlová houpačka, nerezová tunelová skluzavka, houpadlo na pružině či terénní nerezová skluzavka.

Petr Klimek ještě na závěr dodal, že realizace projektu je naplánována na rok 2014 a je podmíněna získáním finančních prostředků z rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj.