Stalo se již tradicí, že jedna květnová a listopadová sobota v Kopřivnici patří komunitnímu blešímu trhu. Všichni ti, kteří chtějí věci, jež již nepotřebují, ale mohly by udělat radost někomu jinému, anebo chtějí levně nakoupit, míří do tamního Katolického domu. Sobota 22. listopadu nebyla výjimkou.

Na, v pořadí pátý, kopřivnický „blešák" dorazily stovky lidí. U více než sedmi desítek prodejních stolů bylo opravdu z čeho vybírat.

Pouťové zboží ne

„K nejčastějšímu zboží, které je u nás k dostání, patří nádobí, knihy a oblečení. Protože ale dáváme možnost prodávat také dětem, máme tady také spoustu náramků, korálků, náušnic, prostě rukodělných výrobků," prozradil hlavní organizátor kopřivnického blešího trhu Pavel Obrátil.

Ten vzápětí prozradil, na co na blešáku určitě nenarazíte. „Není u nás prostor pro jarmareční zboží, tedy pro ty věci, na které narazíte na nejrůznějších poutích či jarmarcích. Ty tady opravdu nechceme."

Výborná pověst

Bleší trh si v Kopřivnici velmi brzy získal výbornou pověst. Svědčí o ní nejen zájem prodejců i návštěvníků, ale také čím dál tím častější prosby o to, aby se konal častěji než dvakrát do roka. „Na květen a listopad příštího roku jsme už vyhlásili další ročníky. Nicméně i kvůli prosbám lidí teď koketujeme s myšlenkou vložit ještě jeden blešák někdy o prázdninách, v termínu, kdy se v našem městě bude pořádat Restaurant day. Jednou už jsme měli obě akce souběžně a posílali jsme si navzájem zákazníky. Pokud se to podaří, udělali bychom to rádi pod širým nebem," prozradil plány organizátor Obrátil.

V prostorách Katolického domu bylo v sobotu možné potkat všechny věkové kategorie. Zatímco někoho zaujal mumraj před i v objektu, jiní přišli s jasným cílem. „Miluju knížky a na blešácích mám velkou šanci narazit na nějaké zajímavé za naprosto bezkonkurenční ceny. Proto tady nikdy nechybím," přiznala paní Zuzana. Oproti tomu pan Zdeněk dorazil na blešák spíš ze zvědavosti. „Přítelkyně se tady strašně chtěla podívat, tak jsem ji doprovodil. I když to není zrovna můj šálek kávy, některé věci mě i zaujaly."

Výtěžek

O netradičním zboží blešáku svědčí historka z úplně prvního ročníku. „Na blešáku bylo nejkurióznější věcí na prodej DVD s animovaným filmem Happy three friends, o partě zvířátek, které všechny v každém díle zemřou ošklivým způsobem. To se prodávalo se starým elektrickým mlýnkem na maso, přičemž k DVD byl mlýnek zdarma. Nakonec ho koupila paní svým dětem k Vánocům a moc se radovala, že je vyšokuje," přiznal se smíchem Pavel Obrátil.

Výtěžek blešáku jde na účet spolku Máš čas, který provozuje denní centrum pro osoby bez přístřeší.